Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Marinovaný losos s koprem, fenyklem a ginem

Marinovaný losos je skandinávská specialita, do které jsme se kolektivně zamilovali.

Vydání: 2011/2
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
+ marinování
PT45M
Chuťovka

Ingredience

    • 2 filety čerstvého lososa s kůží (900–1200 g celkem) nebo 1 filet upravený na dva stejně velké kusy
    • 125 g hrubé mořské uzené soli
    • 125 g třtinového cukru
    • 2 lžíce barevného pepře, drceného
    • 1 bulva fenyklu s natí
    • 1–2 lžíce ginu (vodky nebo brandy)
    • kůra z 1 biocitronu
    • 1 větší svazek kopru
    • pečivo, klínky citronu a majonézová či hořčičná omáčka k podávání

Příprava jídla

1 Sůl, cukr, pepř, pokrájenou bulvu fenyklu (bez natě) a citronovou kůru rozmixujte na hrubší směs. Filety položte kůží na větší kus alobalu, jeden potřete alkoholem a posypte kořeněnou směsí a druhý posypte překrájenou fenyklovou natí a koprem. Spojte a vytvořte sendvič. Zabalte do alobalu, vložte do nádoby s plochým dnem a okrajem a zatižte prkénkem či konzervou. Nechte v lednici 2 dny marinovat.

2 Balíček s lososem jednou až dvakrát denně otočte. Potom setřete marinovací směs a otřete papírovou utěrkou. Stáhněte kůži (jde to snadno rukou), případně opláchněte studenou vodou a osušte.

3 Doplňte čerstvým koprem nebo natí fenyklu a krájejte na tenké plátky. Podávejte s majonézovou nebo hořčičnou omáčkou, pečivem a klínky citronu.

NĚCO NAVÍC

  • Uzenou mořskou sůl koupíte v Marks & Spencer. Vyrábí ji také značka Maldon, je k dostání v Makru.
  • Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčičnokoprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smažení sledi

Marinovaný losos v červené řepě

REKLAMA

Přidat komentář