Na koláč jsme dostali recept v malebném městě Úbeda, kde dokonce nedávno objevili synagogu zastavěnou do obytných domů. Nechal v nás vzpomínky málem tak tajemné jako synagoga se sedmi studnami.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte papírem na pečení.
Mouku smíchejte s práškem, cukrem, sodou a kořením. V jiné míse lehce prošlehejte vejce, jogurt, olej, med, pomerančovou šťávu, kůru a ocet.
Tekutou směs vlijte do mouky, promíchejte a přidejte rozinky, zázvor, olivy a fenykl. Vymíchejte dohladka a pak těsto přesuňte do formy. Pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá.
Koláč můžete podávat studený, ale mnohem lepší je zatepla.
NĚCO NAVÍC
Kandovaný zázvor mívají ve stáncích s oříšky, v obchodech s orientálním potravinami a k dostání je i na internetu. Anebo si ho připravte sami podle našeho receptu.
TIPY & TRIKY