Koláč s olivami a paprikami

Koláč s olivami a paprikami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2622 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 144 g
Tuky 187 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle úchvatný koláč chutná nejlíp, má-li pokojovou teplotu. Proto si naplánujte jeho pečení tak, aby byl hotový hodinku dvě před podáváním. Vyberte na něj opravdu dobré, baculaté černé olivy.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 175 g
+ na posypání
máslo 85 g
na kostičky
Na náplň
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
najemno
paprika červená 1 ks
nadrobno
paprika žlutá 1 ks
nadrobno
vejce 2 ks
smetana na vaření 140 ml
sýr 85 g
čedar, nastrouhaný
parmazán 25 g
strouhaný
olivy černé 140 g
bez pecek
sůl
pepř

1 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. V mixéru krátce zpracujte mouku, máslo a špetku soli (asi dvě vteřiny), aby vznikla jemná drobenka. Přidejte dvě tři lžíce studené vody a prošlehněte, až se směs spojí. Těsto pak rychle prohněťte.
 

2Na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto a vyložte jím koláčovou formu o průměru 20 cm s vyššími okraji. Dno několikrát propíchněte vidličkou, pak na něj položte kolečko pečicího papíru a zatižte suchými fazolemi. Čtvrt hodiny předpékejte, pak opatrně
sejměte papír s luštěninami a korpus vraťte na pět minut do trouby.
 

3Teplotu snižte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. V pánvi rozehřejte olej a minutu dvě na něm smahněte cibulku, vsypte papriky a ještě pět minut opékejte, aby zvláčněly. Nechte trochu
vychladnout.
 

4Vejce a smetanu prošlehejte v misce a pak k nim vmíchejte oba druhy sýra. Osolte, opepřete, na korpus naskládejte cibulku s paprikami, posázejte olivami a přelijte vejci se sýrem. Pečte třicet až
pětatřicet minut, až náplň lehce zpevní na dotek. Nechte trochu vychladnout a pak vyjměte z formy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit