
Košíčky s uzenou rybou a se špenátem
Efektní jarní večeře
Ingredience
- 25 g másla + na vymazání
- 1/2 malé červené cibule, na tenké plátky
- 150 g baby špenátu
- 4 vejce
- 180 ml (neslazeného!) kondenzovaného mléka
- 1 svazek kopru, nasekaný
- 1 balení listového těsta (250 g)
- 40 g strouhanky
- 200 g uzené ryby bez kostí a kůže
- 60 g strouhaného čedaru, ementálu nebo gruyèru
- směs salátových listů k podávání
- sůl a pepř
Příprava jídla
1 Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Dvě zapékací misky (každou o objemu cca 400 ml) důkladně vymažte máslem. Na 25 g másla opečte cibuli doměkka; stačí dvě až tři minuty. Přisypte špenát a minutu míchejte, aby zavadl. Přendejte do misky a nechte vychladnout. V jiné nádobě prošlehejte tři vejce, kondenzované mléko a kopr. Osolte a opepřete.
2 Plát těsta vyválejte dotenka na čtverec a rozkrojte na čtvrtiny. Vždy dva a dva kousky položte přes sebe, aby vznikly dvě hvězdy. Vtiskněte je do formiček.
3 Košíčky vysypte strouhankou a rozdělte do nich cibuli se špenátem. Pokryjte rybou a posypte sýrem. Zalijte vaječnou směsí. Okraje těsta přihrňte směrem do středu, aby částečně zakryly náplň, a potřete je rozšlehaným posledním vejcem. Dejte na plech a vsaďte do trouby. Pečte zhruba 45 minut, aby těsto zezlátlo a náplň ztuhla. Nechte 5 minut stát ve formě, pak vyklopte, nakrájejte a jezte se salátem.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte v dosahu obchod s řeckými delikatesami nebo arabskými potravinami, kupte si těsto filo nebo yufka. Naskládejte na sebe víc vrstev těsta a promazávejte je máslem.
Přidat komentář