
Pečená plněná dýně
Dokonalé na podzimní party
Ingredience
- 1 dýně o hmotnosti cca 3–4 kg nebo 2 dýně o hmotnosti cca 2 kg
- 50 ml panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1,5 lžíce másla
- 200 g čerstvých grilovacích klobásek, nakrájených
- 1 svazek jarních cibulek, nakrájených
- 150 g drobných brambor, oloupaných
- 2 menší mrkve, oloupané a nakrájené na půlcentimetrová kolečka
- 1 pórek, pouze světlé části, nakrájené na tenké plátky a pořádně propláchnuté
- 1/2 celerového řapíku, nakrájeného na půlcentimetrové kostičky
- 80 g mraženého hrášku
- 100 g drobných žampionů
- 1,5 lžičky hladké mouky
- 140 ml mléka
- 2 konzervy (po 400 g) malých bílých fazolí, slitých a propláchnutých
- 1 lžíce nahrubo nasekané čerstvé šalvěje
- 1/2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- cca 250 ml kuřecího vývaru (viz Chytré rady navíc)
Příprava jídla
1 Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku‘ stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.
2 Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte klobásky a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, jarní cibulky, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.
3 Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.
4 Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
- Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte.
- Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.
Přidat komentář