
Klasický jablečný páj
Velmi tradiční koláč z jednoduchého těsta a s lahodnou náplní. V sezoně lze jablka doplnit hrstí borůvek nebo ostružin.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g másla
- 75 g nesoleného sádla
- 1 vejce na potření
- krupicový cukr na poprášení
- 1,3 kg různých druhů jablek (např. červená Cox a zelená Golden delicious), oloupaných a zbavených jádřinců
- asi 50 g krupicového cukru (podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Mouku, špetku soli, máslo a sádlo dejte do kuchyňského robotu. Pár pulzy promíchejte na drobenku tak, aby hrudky byly asi o velikosti hrášku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě pár pulzy promíchejte, až se na nožích začne tvořit těsto. Vyklopte ho a na pomoučněné pracovní ploše zformujte kouli. Přepulte ji, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout. Pak jednu půlku těsta rozválejte na kolo o průměru 28 cm. Vyložte jím formu o průměru 23–25 cm a dejte ještě chladit. Mezitím si připravte jablka.
2 Jabka nakrájejte na plátky, ani moc tenké, ani moc silné. V míse je promíchejte s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Rozložte je do formy na těsto. Troubu předehřejte na 190 °C. Zbylou půlku těsta rozválejte na plát dostatečně velký na to, abyste jím pak zakryli jablka. Potřete okraje těsta ve formě rozšlehaným vejcem a přiložte horní díl těsta. Přimáčkněte, ořízněte a pomocí prstů vytvořte vlnkovaný okraj (povrch můžete ozdobit zbylým těstem). Koláč potřete vejcem, posypte cukrem a do těsta udělejte 6–8 malých otvorů, aby mohla unikat pára. Pečte 50–60 minut dozlatova. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.
VLNKOVANÉ OKRAJE
Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a smačkávejte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Leona Sodomková
28. Září 2015 18:31
Jana Kopřivová
29. Září 2015 14:40
katarina novakova
12. Srpen 2018 08:55
katarina novakova
12. Srpen 2018 08:57
Lucie Velek
13. Srpen 2018 10:56
mrzí nás, že jste s těstem na koláč nebyla spokojena. Zkontrolovali jsme suroviny a postup a vše by mělo být v pořádku. S křehkým těstem, v němž je vysoký podíl tuku, se obecně pracuje složitěji: Důležité při přípravě je mít máslo (i ostatní tuk, v tomto případě tedy i sádlo) dobře vychlazené a při zpracovávání těsta postupovat velmi rychle. Před pečením musí být těsto opět vychlazené, hodina uváděná v postupu je minimum, těsto klidně může odpočívat v lednici přes noc (vydrží i více dní) a čím déle je odležené, tím lépe. Rozvalovat byste je měla studené, aby se netrhalo. Pokud je těsto před válením příliš tuhé, doporučuje se ho na požadovaný tvar nejprve naklepat válečkem a rozvalovat až od určité tloušťky. Do formy se přenáší navinuté na váleček, aby se předešlo trhání, případně na pečicím papíru, na němž se válelo. Pokud vám připadalo problematické koláč poklápět plackou z těsta, můžete ho dělat i nezakrytý a snížit množství surovin na těsto na polovinu.
Ještě poznámku k chuti těsta: možná vám nevyhovovalo sádlo v receptu (živočišný tuk se přidává do křehkého těsta kvůli zvýšení křehkosti, při pečení by měl pomáhat tvořit vrstvičky – jakoby „lístkovat“, do klasických pájů se přidával i hovězí lůj). Sádlo můžete ale s klidem nahradit máslem ve stejném poměru (tj na 300 g mouky 175 g másla – pokud by bylo těsto příliš mastné, snižte poměr na 150 g másla na 300 g mouky). Jestli se vám těsto zdálo příliš drobivé, můžete do něj ve fázi drobenky přidat 1 žloutek – bude méně křehké, ale bude držet lépe pohromadě. Chuť mohlo ovlivnit i to, že se do těsta nepřidává cukr. Chcete-li zkusit tento typ koláče ze sladšího těsta, vyzkoušejte následující recept: http://www.apetitonline.cz/recepty/6724-zakryty-jablkovy-kolac.html