Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pekanový páj

S hutnou krémovou náplní s ořechy

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Americká

Ingredience

    • 200 g hladké mouky + další na poprášení
    • 50 g kakaa holandského typu
    • 85 g moučkového cukru
    • špetka soli
    • 120 g másla, chlazeného a nasekaného
    • 1 velké vejce, rozšlehané


    NA NÁPLŇ

    • 4 vejce + 2 žloutky + vejce na potření
    • 150 g třtinového cukru
    • 375 ml javorového sirupu
    • 60 ml másla, rozpuštěného
    • 50 g hladké mouky
    • 30 ml bourbonu
    • 1 lžička mleté skořice
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • strouhaná kůra z 1 biopomeranče
    • 1 vanilkový lusk, vyškrábnutá semínka
    • 150 g pekanových ořechů, nasekaných nahrubo + 22 celých na ozdobu

Příprava jídla

Na těsto v robotu promíchejte mouku, kakao, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo a promixujte na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte vejce a ještě jednou až dvakrát zmáčkněte pulzovací tlačítko. Těsto vyklopte na potravinářskou fólii, vytvarujte z ní kouli, do fólie zabalte a dejte nejméně na 1 hodinu vychladit.

2 Asi 4/5 těsta rozválejte na 3 mm silný plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 cm. Ze zbytku těsta vytvořte lístky a ozdobte jimi okraje. Dejte na dalších 30 minut do chladničky.

Troubu předehřejte na 160 °C. Prošlehejte vejce, žloutky a cukr. Pak zašlehejte javorový sirup, máslo a mouku, přilijte bourbon a vsypte koření, pomerančovou kůru, vanilku a špetku soli. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy a hmotu rozprostřete do koláče. Povrch koláče ozdobte celými ořechy a pečte 45 minut až hodinu, až náplň ztuhne. Nechte vychladnout.

OZDOBNÉ LÍSTKY
Lístky nejlíp uděláte pomocí kulatého vykrajovátka. Nejdřív vykrojíte kruh a pak vykrajovátko kousek posunete a vykrojíte lístek. Žilkování vytvoříte pomocí příborového nože.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Švestkový páj

Ostružinový mřížkový páj

Klasický jablečný páj

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Tradiční americké koláče

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Páj je moc dobrý, výborné těsto, chutná jako kakaové sušenky:)Bylo by dobré i jen tak samotné..Pokud chcete slavnostnější koláč, skvělá volba, určitě by místo dražších pekanů šly dát i vlašské ořechy..
Obrazek uzivatele
Koláč je opravdu výborný, přímo luxusní. Použil jsem o polovinu méně sirupu a více másla do těsta, výsledek stále skvělý. Musím nesouhlasit s kolegyní u záměny pekanových za vlašské ořechy. Ochutnejte schválně po pečení jeden syrový pekanový ořech a po něm jeden pečený, sloupnutý z páje. V syrovém stavu pekan opravdu chutná úplně jako vlašák, ale po upečení získá naprosto jinou, luxusní chuť. To vlašák nesvede. Bez pekanů to neni ono! :)

Přidat komentář