Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Opravdový majstrštyk!

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Více než hodinu
PT5H
Pečení 5:00
Maso Americká

Ingredience

    • 1 krůta o váze 4,5–5,5 kg, omytá
    • sůl a mletý bílý pepř
    • 100 g másla, změklého
    • 100 g plátků prorostlé slaniny
    • 1 velká mrkev, nakrájená nahrubo
    • 3 řapíkaté celery, pokrájené
    • 1/2 bulvy celeru, pokrájené nahrubo
    • 1/2 většího pórku, pokrájeného nahrubo
    • 2 velké cibule, nakrájené nahrubo
    • 1 bobkový list
    • 2 snítky tymiánu
    • 350–500 ml polosuchého sektu
    • sušené oregano a tymián na dochucení

    NA NÁDIVKU

    • 6 housek nebo rohlíků, na kostičky
    • 100 g sušených brusinek, propláchnutých
    • 100 g loupaných mandlí, nasekaných
    • hrst nasekané petrželky
    • 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky
    • 80 g másla, změklého
    • 125–150 ml mléka
    • sůl a mletý bílý pepř
    • špetka muškátového oříšku

Příprava jídla

1 Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.

2 Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem. Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.

3 Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotcebramborové kaši s batáty a americkým brusinkám

TIPY & TRIKY

Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:

  1. Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
  2. Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
  3. Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Opulentní hostina s pečenou krůtou

Mušle sv. Jakuba s ochuceným máslem na cibulce vařené v páře

Pečený ananas

Máslový pórek a glazovaná karotka

Bramborová kaše s batáty

Americké brusinky

Krůta s javorovým sirupem a salátem s dýní

Božíhodová hostina pro celou rodinu

Přidat komentář