
Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou
Opravdový majstrštyk!
Ingredience
- 1 krůta o váze 4,5–5,5 kg, omytá
- sůl a mletý bílý pepř
- 100 g másla, změklého
- 100 g plátků prorostlé slaniny
- 1 velká mrkev, nakrájená nahrubo
- 3 řapíkaté celery, pokrájené
- 1/2 bulvy celeru, pokrájené nahrubo
- 1/2 většího pórku, pokrájeného nahrubo
- 2 velké cibule, nakrájené nahrubo
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 350–500 ml polosuchého sektu
- sušené oregano a tymián na dochucení
- 6 housek nebo rohlíků, na kostičky
- 100 g sušených brusinek, propláchnutých
- 100 g loupaných mandlí, nasekaných
- hrst nasekané petrželky
- 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky
- 80 g másla, změklého
- 125–150 ml mléka
- sůl a mletý bílý pepř
- špetka muškátového oříšku
NA NÁDIVKU
Příprava jídla
1 Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.
2 Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem. Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.
3 Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotce, bramborové kaši s batáty a americkým brusinkám.
TIPY & TRIKY
Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:
- Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
- Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
- Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.
Přidat komentář