
Růžový dortík
Nevíme, jak se to jeví vám, ale oproti americké tradici jsme se při zdobení velmi mírnili – růžová cukrová kytička je naším jediným výstřelkem. Američané ovšem milují dortíky s krémem obarveným namodro či nazeleno, ozdobené různobarevnými figurkami a kytičkami nebo třeba imitací trávy s lezoucími beruškami…
Ingredience
- 250 g másla, změklého
- 250 g krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 250 ml mléka
- 24 cukrových nebo marcipánových květinových ozdob
- 220 g krupicového cukru
- ¼ lžičky vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
- 1 lžička růžové vody (prodávají orientální obchody)
- 3 bílky
- 2 kapky růžové potravinářské barvy
NA RŮŽOVOU POLEVU
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo, cukr a dřeň vyškrábnutou z vanilkového lusku do mísy a šlehejte, až bude směs krémová a zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut, před vyjmutím vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout.
2 Na krémovou polevu v kastrůlku zprudka zahřívejte cukr, 60 ml vody, vinný kámen a růžovou vodu, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 3 minuty. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem horkou cukrovou směs, až je krém hladký a lesklý. Nakonec zašlehejte růžové barvivo. Naneste pomocí palety na dortíky a ozdobte cukrovými květy.
Přidat komentář