Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Masová soljanka

Polévka z oliv, kapar a nakládaných okurek je ruská klasika podobně jako boršč. Má mnoho variant, tak zkuste tu naši – je skvělá!
Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 2,5-3 hodiny
P
Polévka Východoevropská

Ingredience

    • 500 g hovězího masa (kližka nebo plec)
    • 3 bobkové listy
    • 10 kuliček celého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • sůl
    • 2 rajčata, oloupaná
    • 2 slané okurky, nakládané + trochu nálevu z okurek (najdete je v ruských obchodech nebo v supermarketech v plastovém sáčku v regále poblíž kysaného zelí)
    • 1 velká cibule
    • 3 lžíce rajčatového pyré
    • 2 lžíce másla nebo oleje
    • menší hrst kaparů, nejlépe naložených v soli, propláchnutých
    • 10 zelených oliv bez pecek
    • 150 ml kysané smetany, k podávání
    • 1 citron, na klínky k podávání
    • 2–4 snítky čerstvého kopru, k podávání

Příprava jídla

1 Maso vložte do hrnce, zalijte 2–2,5 litry studené vody, přidejte bobkový list a celé koření. Trochu osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a táhněte 2–3 hodiny, dokud maso úplně nezměkne.

2 Měkké maso vyjměte, nechte zchladnout a pak nakrájejte na tenké nudličky nebo natrhejte. Rajčata nařízněte lehce do kříže, ponořte do vroucí vody a nechte asi 2 minuty stát. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na plátky.

3 Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na tuku v polévkovém hrnci a vmíchejte rajčatové pyré. Osmahněte, zalijte přecezeným vývarem z masa a přiveďte znovu k varu. Okurky nakrájejte na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojte a vše vložte spolu s masem a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek.

4 Při podávání každou porci doplňte trochou kysané smetany, klínkem citronu a ozdobte koprem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Minestrone

Květáková kari polévka

Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Zapečená česnečka se sýrem & vínem

Kuřecí krém s mandlemi

REKLAMA

Přidat komentář