0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový závin z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 202
Více než hodinu Velmi snadné na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5384 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 634 g
Tuky 280 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z extra křehkého těsta budete péct znovu a znovu…

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2,5 hrnku
máslo 250 g
jogurt bílý 1 kelímek
170 ml
jablko 10 ks
středně velká
vlašské ořechy 2 hrsti
sušené brusinky 1 hrst
vanilkový cukr 1 ks
skořice 1 PL
máslo 3 PL
rozpuštěné
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 170–180 °C.

2

Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto.

3

Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

4

Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte.

5

Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm.

6

Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice.

7

Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.

8

Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut.

9

Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější.

10

Nechte trochu vychladnout, pak záviny pocukrujte a nakrájejte.
 
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Věra Kacerovská

Prosím do těsta se opravdu nedává ani trochu prášku do pečiva? Díky za odpověď.

Martina Zajícová

Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč