Jablkový závin z jogurtového těsta

Jablkový závin z jogurtového těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4262 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 634 g
Tuky 155 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z extra křehkého těsta budete péct znovu a znovu…

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2.5 hrnku
máslo 1 bal
250 g, lze nahradit herou
jogurt bílý 1 kelímek
170 ml
jablka 10 ks
středně velká
vlašské ořechy 2 hrsti
jádra
sušené brusinky 1 hrst
propláchnuté
vanilkový cukr 1 ks
skořice 1 PL
máslo 3 PL
rozpuštěné
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 170–180 °C. Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

2 Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm. Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice. Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.

3 Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut. Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější. Nechte trochu vychladnout, pak záviny pocukrujte a nakrájejte.
 
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Martina Zajícová

Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit