0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový závin z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 193
Více než hodinu Velmi snadné na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5384 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 634 g
Tuky 280 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný závin z extra křehkého těsta budete péct znovu a znovu…

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2.5 hrnku
máslo 250 g
jogurt bílý 1 kelímek
170 ml
jablko 10 ks
středně velká
vlašské ořechy 2 hrsti
sušené brusinky 1 hrst
vanilkový cukr 1 ks
skořice 1 PL
máslo 3 PL
rozpuštěné
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 170–180 °C.

2

Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto.

3

Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

4

Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte.

5

Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm.

6

Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice.

7

Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.

8

Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut.

9

Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější.

10

Nechte trochu vychladnout, pak záviny pocukrujte a nakrájejte.
 
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.

Související články

Dokonalý jablečný závin
  • Tipy a triky

Dokonalý jablečný závin

Chtěli jste upéci dokonalý jablečný závin a těsto vám během pečení prasklo? Poradíme vám, jak tomu předejít. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Martina Zajícová

Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit