Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččiny květákové placičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 483
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 403 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 19 g
Tuky 22 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Když se řekne česká kuchyně, hned mi naskočí jednoduché květákové placičky. Jako malá jsem je milovala od své babičky a drží mě to dodnes,“ napsala nám Petra Školová z Havířova, která se s námi podělila o babiččin recept. S námi květákové placičky upečete bez mouky, jen s trochou strouhanky – i tu lze v bezlepkové verzi nahradit rozmačkaným vařeným bramborem. V obměnách do základu můžete přidat sýr, šunku nebo klobásu. Namísto smažení na pánvi je můžete upéct v troubě.

Suroviny

rozebraný na růžičky
vejce 2 ks
strouhanka 1 hrst
sůl
podle libosti
pepř
podle libosti
podle libosti
majoránka (drhnutá)
podle libosti
podle libosti
olej
nebo sádlo, na smažení
tatarská omáčka
k podávání

Postup

1

Květák vařte v mírně osolené vodě do změknutí, asi 10 minut.

2

Nechte důkladně okapat a rozmačkejte šťouchadlem na brambory.

3

Přidejte vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a strouhanku tak, aby směs byla kompaktní a daly se z ní tvarovat malé placičky.

4

Placičky smažte na pánvi na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.

5

Podávejte s tatarskou omáčkou a s bramborami, čerstvým chlebem nebo jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

31.03.2022 16:03
Chuťově placičky fajn, ale absolutně mi nedržely pohromadě. Zkusila jsem je zachránit v troubě, ale marně. Ale dám jim ještě někdy šanci.
18.07.2021 12:21
První várka se mi rozpadala, pak jsem dridala trochu kukuřičné mouky a mňam 😋
25.11.2020 13:08

Placičky výborné, ale já prostě na zeleninové placičky nemám talent. Jako obvykle se mi rozpadávaly při přípravě i při podávání.

03.01.2017 20:11

Take jsem delala verzi v troube, a i kdyz nekrupaly jako smazene, byly vynikajici. Do testa jsem pridala navic trochu fety. Diky!

23.04.2015 08:35

Placičky byly vynikající, ale ještě lepší byly, když jsem je pekla v troubě na pečícím papíru :-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč