
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
Když drobenka, tak rovnou jablková. Mňam!
Ingredience
- 550 g hladké mouky
- 450 g krupicového cukru
- 220 g tmavého třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 500 g másla + na vymazání
- 3 vejce
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 250 g řeckého či hustého smetanového jogurtu, o pokojové teplotě
- 1 kg jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
- moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 V robotu smíchejte 250 g mouky, 2 lžíce krupicového cukru, třtinový cukr, špetku soli a koření. Přidejte na 250 g studeného másla, nakrájeného na kostičky. Rozmixujte na drobenku a dejte stranou.
2 Dejte mřížku do horní třetiny trouby a předehřejte ji na 175 °C. Vymažte máslem plech 25x38 cm. V míse ručním elektrickým šlehačem 2 minuty šlehejte 250 g změklého másla. Postupně přisypávejte zbylý krupicový cukr a šlehejte do pěny asi 5 minut. Pak vysokou rychlostí zašlehejte vejce jedno po druhém. Zašlehejte vanilkový extrakt, jedlou sodu a špetku soli.
3 Nastavte pomalejší otáčky a po částech vmíchejte 150 g mouky. Pak přidejte polovinu jogurtu, pokračujte se zbylými 150 g mouky a potom zbývajícím jogurtem.
4 Rozetřete na připravený plech. Polovinu drobenky promíchejte s jablky a rovnoměrně posypte těsto. Pak posypte zbývající drobenkou. Pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
5 Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucia Lucká
25. Srpen 2015 14:26
Martina Zrubecová
26. Říjen 2015 20:03