Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Čokoládový dort s malinami

Popis receptu: 
Čokoládový dort z kvalitní tmavé čokolády doplněný kyselými malinami a čokoládovým krémem. JEDNÁ SE O UPRAVENOU KOMBINACI DORTŮ "NEJLEPŠÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT" A "BOŽSKÝ SVATEBNÍ DORT" ZDE NA APETITONLINE.CZ
Autor: Gabriela Dytková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 15
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Ingredience pro dortovou formu 24 cm: • 150 g tmavé čokolády se 70% podílem kakaové hmoty, • 200 g másla nakrájeného, • na kousky + na vymazání formy, • 1 lžíce instantní kávy, • 255 g hladké mouky, • 2 lžičky prášku do pečiva, • 1/2 lžičky sody, • 200 g třtinového cukru, • 150-200 g přírodního krupicového cukru, • 40 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa, • 5 menších vajec, • 115 ml podmáslí, • 1 balení (asi 400 g) mražených malin (nebo čerstvé), • kvalitní malinový džem, Na hoblinky: • 2 čokolády na vaření, Na krém: • 100 g másla, změklého, • 100 g moučkového cukru, • 35 ml smetany ke šlehání, • 1 lžička vanilkového extraktu, • 70 g tmavé čokolády70%, Na polevu: • 130 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané, • 180 ml smetany ke šlehání, • 2 lžíce přírodního krupicového cukru, • 1 lžíce vanilkového extraktu (nemusí být),

Příprava jídla

1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. (Peču raději na horní-dolní) Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 150 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš. 2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr (nejprve oba cukry v mixéru rozmixuju aby byly jemnější a v těstu pak cukr nekřupal) a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. 3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. (V případě šlehání el. mixérem šlehat jen krátce, jinak dort při pečení uprostřed propadne.) Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu. 4. Na hoblinky pomalu rozpusťte nad parou čokoládu na vaření. Na rovný povrch rozprostřete pečící papír a na něj následně vylejte rozpuštěnou čokoládu na vrstvu do 0,5 cm. Nechte při pokojové teplotě ztuhnout. Po ztuhnutí škrabkou na brambory nebo nožíkem tvořte hoblinky, které nechte ztuhnout v lednici. 5. Připravte si krém. Máslo šlehejte 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte 15 minut zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu. (Pak nechávám na chladnějším místě odpočívat, ale ne v lednici, špatně by se pak roztíral po malinách.) 6. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Na spodní díl naneste vrstvu rozmražených a mírně vymačkaných malin a na následně je rovnoměrně potřete připraveným krémem. Následně položte druhý díl, který potřete asi 3 lžícemi malinového džemu. Položte třetí díl. Pokud vám zbyl nějaký krém, můžete jím zarovnat obvod dortu. Poté dort nechte nějakou dobu odpočívat v lednici, asi 1-2 hodiny. (Aby dort nenachytal nežádoucí pachy z lednice, vždy ho pokryju potravinovou folií.) 7. Po vychladnutí dort přeneste na mřížku. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Následně polevou potřete celý dort. 8. Ozdobte hoblinkami podle vlastní fantazie. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.
REKLAMA

Přidat komentář