0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový dort s kávou a malinami

Čokoládový dort s kávou a malinami

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8474 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 848 g
Tuky 472 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
tmavá čokoláda 150 g
min. 70% kakaa
máslo 200 g
nakrájené na kousky + na vymazání formy
káva instantní 1 PL
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2
jedlá soda 0.5
třtinový cukr 200 g
krupicový cukr 150 g
přírodní
kakao holandského typu 40 g
holandského typu
vejce 5 ks
menší
podmáslí 115 ml
maliny 1
mražené
malinový džem
kvalitní
Na hoblinky
čokoláda na vaření 2 ks
máslo 100 g
změklé
moučkový cukr 100 g
smetana ke šlehání 35 ml
vanilkový extrakt 1 PL
tmavá čokoláda 70 g
min. 70%

Postup

1

Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. (Peču raději na horní-dolní) Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 150 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2

Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr (nejprve oba cukry v mixéru rozmixuju aby byly jemnější a v těstu pak cukr nekřupal) a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. (V případě šlehání el. mixérem šlehat jen krátce, jinak dort při pečení uprostřed propadne.) Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4

Na hoblinky pomalu rozpusťte nad parou čokoládu na vaření. Na rovný povrch rozprostřete pečící papír a na něj následně vylejte rozpuštěnou čokoládu na vrstvu do 0,5 cm. Nechte při pokojové teplotě ztuhnout. Po ztuhnutí škrabkou na brambory nebo nožíkem tvořte hoblinky, které nechte ztuhnout v lednici.

5

Připravte si krém. Máslo šlehejte 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte 15 minut zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu. (Pak nechávám na chladnějším místě odpočívat, ale ne v lednici, špatně by se pak roztíral po malinách.)

6

Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Na spodní díl naneste vrstvu rozmražených a mírně vymačkaných malin a na následně je rovnoměrně potřete připraveným krémem. Následně položte druhý díl, který potřete asi 3 lžícemi malinového džemu. Položte třetí díl. Pokud vám zbyl nějaký krém, můžete jím zarovnat obvod dortu. Poté dort nechte nějakou dobu odpočívat v lednici, asi 1-2 hodiny. (Aby dort nenachytal nežádoucí pachy z lednice, vždy ho pokryju potravinovou folií.)

7

Po vychladnutí dort přeneste na mřížku. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Následně polevou potřete celý dort. 8. Ozdobte hoblinkami podle vlastní fantazie. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Autor: Gabriela D.

Obchod Apetit