Suroviny
Postup
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. (Peču raději na horní-dolní) Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 150 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr (nejprve oba cukry v mixéru rozmixuju aby byly jemnější a v těstu pak cukr nekřupal) a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. (V případě šlehání el. mixérem šlehat jen krátce, jinak dort při pečení uprostřed propadne.) Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Na hoblinky pomalu rozpusťte nad parou čokoládu na vaření. Na rovný povrch rozprostřete pečící papír a na něj následně vylejte rozpuštěnou čokoládu na vrstvu do 0,5 cm. Nechte při pokojové teplotě ztuhnout. Po ztuhnutí škrabkou na brambory nebo nožíkem tvořte hoblinky, které nechte ztuhnout v lednici.
Připravte si krém. Máslo šlehejte 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte 15 minut zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu. (Pak nechávám na chladnějším místě odpočívat, ale ne v lednici, špatně by se pak roztíral po malinách.)
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Na spodní díl naneste vrstvu rozmražených a mírně vymačkaných malin a na následně je rovnoměrně potřete připraveným krémem. Následně položte druhý díl, který potřete asi 3 lžícemi malinového džemu. Položte třetí díl. Pokud vám zbyl nějaký krém, můžete jím zarovnat obvod dortu. Poté dort nechte nějakou dobu odpočívat v lednici, asi 1-2 hodiny. (Aby dort nenachytal nežádoucí pachy z lednice, vždy ho pokryju potravinovou folií.)
Po vychladnutí dort přeneste na mřížku. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Následně polevou potřete celý dort. 8. Ozdobte hoblinkami podle vlastní fantazie. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.