Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s červenou řepou a gorgonzolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 47
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3295 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 426 g
Tuky 129 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémové rizoto s červenou řepou a gorgonzolou je ideální volbou pro milovníky výrazných chutí a barevných jídel. Kombinace sladké červené řepy, jemně slané gorgonzoly a krémové konzistence dělá z tohoto receptu nejen gurmánský zážitek, ale i zdravý a výživný pokrm. 

Související recepty

Suroviny

v celku
česnek 2 stroužky
jeden neoloupaný, jeden nadrobno
rozmarýn 1 snítka
suché
med 1 ČL
balzamikový ocet 1 PL
nakrájená nadrobno
rýže carnaroli 320 g
nebo arborio
olivový olej 3 PL
vývar zeleninový 1 l
horký
čerstvě nastrouhaný
sůl a pepř
bazalka 1 PL
nasekané lístky

Postup

1

Řepu zabalte do alobalu spolu s 1 stroužkem česneku a rozmarýnem ji upečte při 160 °C doměkka (cca 45–50 minut, podle velikosti). Potom ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto. Připravené pyré uchovejte stranou.

2

Červené víno svařte na 2/3 objemu. Potom přidejte lžičku medu a lžíci balzamikového octa, provařte a dejte stranou.

3

Nakrájenou šalotku opečte dosklovita spolu s nakrájeným česnekem na olivovém oleji, přidejte rýži a nechte zesklovatět.

4

Přidejte krém z červené řepy a zredukované červené víno a počkejte, až se víno zcela odvaří.

5

Zalijte částí vývaru a podle potřeby ho pak dolévejte tak dlouho, dokud nebude rýže al dente.

6

Hrnec sejměte z plotny a vmíchejte studené máslo a parmazán, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte na nahřáté talíře. Hotové rizoto na talířích ozdobte kousky gorgonzoly a čerstvou bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Naučte se dokonalé italské rizoto s Markem Pavalou krok za krokem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín