Krémové rizoto s červenou řepou a gorgonzolou je ideální volbou pro milovníky výrazných chutí a barevných jídel. Kombinace sladké červené řepy, jemně slané gorgonzoly a krémové konzistence dělá z tohoto receptu nejen gurmánský zážitek, ale i zdravý a výživný pokrm.
Suroviny
Postup
Řepu zabalte do alobalu spolu s 1 stroužkem česneku a rozmarýnem ji upečte při 160 °C doměkka (cca 45–50 minut, podle velikosti). Potom ji oloupejte, rozmixujte s trochou vývaru a přeceďte přes síto. Připravené pyré uchovejte stranou.
Červené víno svařte na 2/3 objemu. Potom přidejte lžičku medu a lžíci balzamikového octa, provařte a dejte stranou.
Nakrájenou šalotku opečte dosklovita spolu s nakrájeným česnekem na olivovém oleji, přidejte rýži a nechte zesklovatět.
Přidejte krém z červené řepy a zredukované červené víno a počkejte, až se víno zcela odvaří.
Zalijte částí vývaru a podle potřeby ho pak dolévejte tak dlouho, dokud nebude rýže al dente.
Hrnec sejměte z plotny a vmíchejte studené máslo a parmazán, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte na nahřáté talíře. Hotové rizoto na talířích ozdobte kousky gorgonzoly a čerstvou bazalkou.
NĚCO NAVÍC
Naučte se dokonalé italské rizoto s Markem Pavalou krok za krokem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Skvělé rýžové recepty, které neprovětrají peněženku: Dejte si ji po čínsku, indicku nebo česku(31 receptů )
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů )
- Co s nedopitým vínem? Připravte z něj maso po burgundsku, francouzskou cibulačku nebo buchtičky se šodó(38 receptů )
- Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů(15 receptů )