Máte-li doma v lednici či mrazáku listové těsto – nelépe pochopitelně domácí – a košík jablek, jste už na půli cesty hned k několika neodolatelným dezertům. Je jen na vás, kolik času a úsilí chcete pečení věnovat.
1) Klasický závin
Začít tenhle článek něčím jiným, než oblíbeným jablkovým závinem neboli štrúdlem, by bylo téměř skandální. Dezert s trochu překvapivou historií je v našich kuchyních jako doma a těší se obrovské oblibě. Po skořici vonící závin poctivě naditý nastrouhanými jablky či jejich tenoučkými plátky, rozinkami a vlašskými ořechy jde doslova na dračku i v kavárnách a restauracích. Jeho nostalgickému kouzlu jde zkrátka jen velmi těžko odolat. Ovšem ani pokud zrovna nemáte po ruce listové těsto, nemusíte se svého oblíbeného štrúdlu vzdát. Vyzkoušet můžete třeba těsto tažené, bramborové či jogurtové.
2) Listové rohlíčky s jablky
Jednodušší to už být ani nemůže! Osminku jablka zabalíte do trojúhleníčku z listového těsta a voilà, vznikne rohlíček, který padne akorát do dlaně. Všechny chutě štrúdlu v moučníku akorát na dvě kousnutí. Výborná svačinka, kterou budou milovat děti i dospělí.
3) Jemný koláč s jablky
Elegantní koláč s francouzským šarmem, kterým okouzlíte nejednu návštěvu. Neodolatelná cukrovo-máslová krustička na efektně navrstvených plátcích jablek zaručí, že každý, kdo ochutná, bude chtít nejen přídavek, ale především také recept. A přitom je tak jednoduchý! Rozhodně doporučujeme servírovat jablečný koláč ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
4) Jablkové řezy frangipane
Na pečení vás příliš neužije, ale přesto chcete být za hvězdu? Přidejte k listovému těstu a jablkům ještě mandlovou náplň frangipane! Až se z trouby začne linout omamně sladká marcipánová vůně, nastane v kuchyni doslova tlačenice. Mlsouny odhánět nemusíte, řezy můžete podávat ještě vlažné. Věřte nám, stejně by nestihly ani vychladnout...
5) Jablečné kapsičky z listového těsta
Klasiku v podobě jablek a listového těsta mají v oblibě i francouzští mistři cukráři. Místo štrúdlu ovšem sázejí na precizně vykrojené a ozdobené kapsičky plněné jablečným kompotem. Kvůli podobnému moučníku se ovšem nemusíte hned vydávat do země galského kohouta a do některé z tamních vyhlášených pâtisserií, s naším receptem krok za krokem je hravě zvládnete upéct i doma.
Přidat komentář