Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka a listové těsto: Neodolatelné rohlíčky, šátečky, řezy a koláč

Jemný koláč s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár. Byl by hřích tuhle osvědčenou kombinaci nevyužít i dalšími lahodnými způsoby. Představíme vám neodolatelné rohlíčky, šátečky, řezy a koláč!

Máte-li doma v lednici či mrazáku listové těsto – nejlépe domácí – a košík jablek, jste už na půli cesty hned k několika neodolatelným dezertům. Je jen na vás, kolik času a úsilí chcete pečení věnovat.

1. Klasický jablečný závin

Začít něčím jiným než oblíbeným jablkovým závinem nebo-li štrúdlem, by bylo téměř skandální. Dezert s trochu překvapivou historií je v našich kuchyních jako doma a těší se obrovské oblibě.

Po skořici vonící závin poctivě naditý nastrouhanými jablky či jejich plátky, rozinkami a vlašskými ořechy jde doslova na dračku i v kavárnách a restauracích. Jeho nostalgickému kouzlu jde zkrátka jen těžko odolat.

2. Listové rohlíčky s jablky

Jednodušší to už být ani nemůže! Osminku jablka zabalte do trojúhleníčku z listového těsta a voilà, vznikne rohlíček, který padne akorát do dlaně.

  • Všechny chutě štrúdlu v moučníku akorát na dvě kousnutí. Výborná svačinka, kterou budou milovat děti i dospělí. 

3. Jemný koláč s jablky

Elegantní koláč s francouzským šarmem, kterým okouzlíte nejednu návštěvu. Neodolatelná cukrovo-máslová krustička na efektně navrstvených plátcích jablek zaručí, že každý, kdo ochutná, bude chtít nejen přídavek, ale především také recept. A přitom je tak jednoduchý!

  • Rozhodně doporučujeme servírovat jablečný koláč ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

4. Jablkové řezy frangipane

Na pečení vás příliš neužije, ale přesto chcete být za hvězdu? Přidejte k listovému těstu a jablkům ještě mandlovou náplň frangipane! Až se z trouby začne linout omamně sladká marcipánová vůně, nastane v kuchyni doslova tlačenice.

Mlsouny odhánět nemusíte, řezy můžete podávat ještě vlažné. Věřte nám, stejně by nestihly ani vychladnout... 

5. Jablečné kapsičky z listového těsta

Klasiku v podobě jablek a listového těsta mají v oblibě i francouzští mistři cukráři. Místo štrúdlu ovšem sázejí na precizně vykrojené a ozdobené kapsičky plněné jablečným kompotem.

Kvůli podobnému moučníku se ovšem nemusíte hned vydávat do země galského kohouta a do některé z tamních vyhlášených pâtisserií, s naším receptem krok za krokem je hravě zvládnete upéct i doma.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč