Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně.
31. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Zářivé plody se vyskytují v různých odrůdách, každá z nich se dokonale hodí pro něco jiného. Chuťově se převážně liší jen trochu, některé jsou sladší, jiné ovocnější, další lehce oříškové. Co při vaření hraje hlavní roli, je struktura dužiny, která může být hrubší, moučnější i krásně máslově hladká. 

Tak kterou dýni vybrat

Nejčastěji dnes v obchodech vidíme dýně hokkaido. Jak už název napovídá, odrůda pochází z Japonska. Proč ji milujeme? Nemusí se loupat, protože slupka tepelnou úpravou změkne, a je tak akorát veliká na jednu polévku. Ze všech odrůd je nejmoučnější, proto je skvělá do krémových polévek i do dušených jídel, jako jsou asijská kari nebo masová ragú, která příjemně zahustí i bez použití mouky. 

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Jejich oranžová dužina si přímo říká o upečení, uvaření, zavaření – dýně už dávno nejsou odsouzeny do role...

Z dalších odrůd můžeme doporučit máslovou dýni. Má tvar poněkud přerostlé hrušky a chutná jemně po oříšcích. Výborně se hodí do náplní koláčů i na přípravu dýňového pyré. Podobné využití má také dýně muškátová, která se může jíst i syrová. Upečením získá jemnou konzistenci a krásně máslově oříškovou chuť. Velmi chutná a méně sladká než předchozí odrůdy je dýně špagetová, jejíž dužina se během tepelné úpravy rozpadne na vlákna připomínající špagety. Ty pak nahradí nudle v polévce i klasické špagety.

Dýně na talíři

I obyčejná dýně může překvapit. Že se dá připravit na opravdu bezpočet způsobů, naslano i nasladko, vás přesvědčí následující nápady.

1 Smažené hranolky 

Doslova oranžové blaho. Křupavé dýňové hranolky podávejte s omáčkou podle své chuti. Ať už si dáte jemně kouřovou BBQ, ostrou s chilli a česnekem nebo výraznou s modrým sýrem, tuhle chuťovky si užijete.

2 Přesnídávková dýně

Mlsání pro děti i dospělé. Dýně uvařená s jablky, nahrubo rozmačkaná, ochucená kořením podle vaší chuti, je skvělá jen tak, lžičkou rovnou ze skleničky, nebo se skvěle uplatní jako přeliv na zmrzlinový pohár. V chladničce vydrží necelý týden, zavařená až do jara. Hádáme ale, že ji sníte mnohem dřív. Obdobnou variantou, kterou využijete i pro slané vaření, je jednodruhové dýňové pyré. Hodí se do koláčů, polévek i k plnění těstovin.

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní... Podzim snad nikdy nebyl...

3 Dýňová zmrzlina

Že už je na zmrzlinu zima? Uvidíte, že tohle mlsání se dá jíst po celý rok. Ochutnejte opravdu odvážnou kombinaci krémové zmrzliny s dýňovým olejem a karamelovými střepy nebo si umíchejte velice jednoduchou zmrzlinu z kondenzovaného mléka a šlehačky. Stačí do základního receptu přidat přibližně 300–350 g dýňového pyré (nejlépe z dýně muškátové nebo máslové) a dochutit hřejivým kořením. Skvělá je kombinace skořice, zázvoru a muškátového oříšku nebo směs perníkového koření. Postup základního receptu doporučujeme lehce upravit: pyré nejprve spojte se salkem, pak vmíchejte našlehanou smetanu. Na závěr můžete přihodit opečené ořechy. 

4 Dýně jako pizza

Jako klasické italské těsto sice to ze špagetové dýně nekřupe, ale hodí se, když chcete omezit mouku nebo potřebujete jíst bezlepkově. Obložte ho tím, co máte na pizze nejraději. Rajčátka, bazalka, sýr?

5 Krémová pomazánka

Když se vám přejí rybičková pomazánka, vyzkoušejte variantu na arabskou specialitu hummus. Cizrnu dýně zastoupí hravě, bonusem bude zářivě oranžová barva. Podávejte s chlebovými plackami nebo nakrájenými proužky křupavé zeleniny. Opravdoví labužníci si hummus můžou pokapat dýňovým olejem.

6 Dýňové těstoviny

Jemnou dýni hokkaido jsme použili jako základ těsta pro lahodné noky, které polité šalvějovým máslem a sypané parmazánem obstojí jako samostatné jídlo. Skvělé jsou i jako příloha k pomalu dušenému masu. 

Uvařte si esenci podzimu. Spoustu inspirativních nápadů na vaření s dýní najdete v následujících článcích a receptech.

Související

24 úžasných dýňových receptů

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv se razantně ochladí a listy pomalu žloutnou a opadávají, nemusíme si...

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich...

Nejlepší dýňová polévka. 5 receptů, které si zamilujete.

Dokonale jemný krém je podle nás ten nejlepší způsob, jak si vychutnat dýni. Hvězdná polévka rozzáří každý pošmourný...

Sladkoostrá dýňová semínka

Zdravý zob k televizi i skvělý dárek přo přátele.

Dýňová polévka s majoránkou

Užijte si skvělou a plnou chuť dýní!

Čokoládovo-dýňové kousky

Dýně se hodí do slaných jídel i do koláčů a čokoláda jí moc sluší. Přesvědčte se sami!

Kuřecí paličky s dýňovou kaší

Kaše nemusí být jen z brambor. Zkuste tu naší - s dýní, bude to příjemná a hlavně chutná změna! V kombinaci s kuřecími...

Sicilská dýně

Sicilská dýně vás vůní i chutí dostane ke slunci a moři. A navíc ji připravíte během chvilky!

Ostré špagety s dýní a pancettou

Špagety, kterými každého dostanete. Dětem uberte množství chilli, sobě jej klidně můžete trochu přidat.

Dýňové rizoto

Dýňová variace na italské rizoto vám nabídne neuvěřitelně sametovou chuť. Výraznější parmazán zjemní mascarpone a chuť...

Dýňové pyré

Koupili jste velkou dýni a nevíte co s ní? Zavřete ji do skleničky, nebo rovnou do mrazáku.

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni...

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Tenhle veskrze podzimní závin nás v redakci naprosto nadchnul! Křupavá semínka na povrchu mu dodávají závěrečný šmrnc.

Marocký dýňový kotlík

Aromatický recept šéfkuchaře Noama Daroma vám naprosto učaruje.

Dýňový pilaf s houbami a gorgonzolou

Pilaf je hvězda blízkovýchodní kuchyně – když v něm nahradíte maso dýní a houbami, stanete se v kuchyni...

Dýňový koláč

Propadli jsme pečení z celozrnné mouky, je to totiž snadné, zdravé a děsně dobré!

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Hokkaido, máslová, žaludová nebo špagetová. V současné době na trhu nalezneme nespočet druhů dýní, které si můžeme...

Přidat komentář