Zavářka či knedlíčky
Do čistého vývaru můžete přidat zavářku či knedlíčky, tak proč je nepřipravit ze zeleniny, která pojmula všechny chutě z vývaru? Rozmělněná kořenová zelenina tak skvěle poslouží jako základ pro těstíčko. Ať už budete připravovat játrové knedlíčky, jáhelnou či drožďovou zavářku, jejich chuť i konzistenci podtrhnete právě kořenovou zeleninou.
Kaše
Nejrychlejším zužitkováním zbylé kořenové zeleniny z vývaru je vytvoření chutné kaše. Zeleninu stačí rozmixovat tyčovým mixérem, přidat máslo, pro větší nadýchanost teplé mléko, dokořenit podle chuti a výtečná příloha je na světě. Oproti bramborové kaši je zeleninová lehčí a bez přebytečného škrobu. Nastavit také můžete klasickou, bramborovou, jáhelnou či pohankovou kaši, kterou doplníte dalšími vitaminy.
Placičky
Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle či na slaninovém základu. Do těstíčka můžete přidat uvařené brambory, stačit vám však bude vejce, čerstvý česnek a slanina. Pro lepší chuť doporučujeme přidat také nastrouhaný parmazán. Vytvarujte placičky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Placičky potřebují kolem 15–20 minut, v půlce pečení je doporučujeme obrátit. Chutnají skvěle samotné, s domácí tatarkou či s volským okem. Uvařenou zeleninu můžete také přidat do základu květákových, cuketových či pohankových placiček.
Karbanátky
Máte-li chuť na domácí karbanátky, ale nenakoupili jste dostatek masa, zelenina z vývaru vám poslouží jako ideální alternativa. Doplní množství, dodá vlákninu i další rozměr chuti. Zeleninu stačí rozmělnit vidličkou či mixérem. Karbanátky doporučujeme připravit v troubě, jsou méně mastné, a přesto propečené s křupavou krustičkou.
Pomazánka
Kořenová zelenina spolu s čerstvým sýrem a bylinkami vytváří chutný doplněk k oblíbenému pečivu. Zelenina je stále plná chuti, pokud jste připravovali vývar s masem či kostmi, na chuti pomazánky to bude zajisté poznat. Využít můžete i další přebytky z lednice – tvaroh, lučinu, obyčejné pomazánkové máslo, ale také další druhy zeleniny, tvrdé sýry jako je čedar, gouda či parmezán. Na výrobu vám bude stačit struhadlo či vidlička, nezapomeňte ochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Pokud vás nezaujal ani jeden z našich typů, připravte si ze zbylé zeleniny hustý krém zjemněný smetanou. Pod článek přikládáme další recepty, do kterých zbylou kořenovou zeleninu z vývaru můžete bez starostí přidat.
Přidat komentář