Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s chutí masa vyhazovat do koše. Poradíme vám jednoduché triky, jak zbylou zeleninu zužitkovat.
9. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Zavářka či knedlíčky

Do čistého vývaru můžete přidat zavářku či knedlíčky, tak proč je nepřipravit ze zeleniny, která pojmula všechny chutě z vývaru? Rozmělněná kořenová zelenina tak skvěle poslouží jako základ pro těstíčko. Ať už budete připravovat játrové knedlíčky, jáhelnou či drožďovou zavářku, jejich chuť i konzistenci podtrhnete právě kořenovou zeleninou.

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Kaše

Nejrychlejším zužitkováním zbylé kořenové zeleniny z vývaru je vytvoření chutné kaše. Zeleninu stačí rozmixovat tyčovým mixérem, přidat máslo, pro větší nadýchanost teplé mléko, dokořenit podle chuti a výtečná příloha je na světě. Oproti bramborové kaši je zeleninová lehčí a bez přebytečného škrobu. Nastavit také můžete klasickou, bramborovou, jáhelnou či pohankovou kaši, kterou doplníte dalšími vitaminy.

Celerovo-bramborová kaše

Celer dodá bramborové kaši skvělou chuť a lehce oříškový nádech. Svoji fintu však raději hostům neprozrazujte.

Placičky

Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle či na slaninovém základu. Do těstíčka můžete přidat uvařené brambory, stačit vám však bude vejce, čerstvý česnek a slanina. Pro lepší chuť doporučujeme přidat také nastrouhaný parmazán. Vytvarujte placičky, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a poté vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Placičky potřebují kolem 15–20 minut, v půlce pečení je doporučujeme obrátit. Chutnají skvěle samotné, s domácí tatarkou či s volským okem. Uvařenou zeleninu můžete také přidat do základu květákových, cuketových či pohankových placiček.

Pohankové placičky

Recept z webu www.jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová.

Karbanátky

Máte-li chuť na domácí karbanátky, ale nenakoupili jste dostatek masa, zelenina z vývaru vám poslouží jako ideální alternativa. Doplní množství, dodá vlákninu i další rozměr chuti. Zeleninu stačí rozmělnit vidličkou či mixérem. Karbanátky doporučujeme připravit v troubě, jsou méně mastné, a přesto propečené s křupavou krustičkou.

Pomazánka

Kořenová zelenina spolu s čerstvým sýrem a bylinkami vytváří chutný doplněk k oblíbenému pečivu. Zelenina je stále plná chuti, pokud jste připravovali vývar s masem či kostmi, na chuti pomazánky to bude zajisté poznat. Využít můžete i další přebytky z lednice – tvaroh, lučinu, obyčejné pomazánkové máslo, ale také další druhy zeleniny, tvrdé sýry jako je čedar, gouda či parmezán. Na výrobu vám bude stačit struhadlo či vidlička, nezapomeňte ochutit solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Jednoduchá, pestrá, ale hlavně výživná pomazánka plná zeleniny.

Pokud vás nezaujal ani jeden z našich typů, připravte si ze zbylé zeleniny hustý krém zjemněný smetanou. Pod článek přikládáme další recepty, do kterých zbylou kořenovou zeleninu z vývaru můžete bez starostí přidat.

Související

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je jednoduše základem...

Kapustové karbanátky

Úžasně voňavé a křupavé! Poněkud vylepšený postup se vyplatí – karbanátky získají ‚řízkovým‘ obalem...

Zeleninová pomazánka s čerstvým sýrem

Nevěřili byste, jakou skvělou chuť vytvoří s čerstvým smetanovým sýrem jenom pouhá směs zeleniny. Nemusíte...

Květáková polévka s knedlíčky

Hustá, zeleninová a krémová. Přidejte knedlíčky s pažitkou a máte báječnou polévku, kterou všichni ocení.

Játrové knedlíčky

Opravdová klasika české kuchyně, kterou ocení každý.

Karbanátky 10x jinak

Troufáme si tvrdit, že svého favorita si mezi naší desítkou najde každý. Karbanátky podávejte s bramborami, kaší – může...

Nastavovaná kaše

Původně ‚chudé‘ jídlo pozvedává smetana na úroveň nebeské many...

Vývar k snídani

Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen...

Salát z pečené kořenové zeleniny

Zkaramelizované pekanové ořechy dodají salátu neopakovatelnou chuť.

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?

Jaro, obzvláště jeho počátek teď v březnu, je to pravé období na předpěstování různých druhů zeleniny. My vám poradíme...

Přidat komentář