Už jste zkoušeli nastartovat den teplou polévkou? Pokud ne, určitě vám to vřele doporučujeme. Vývar slouží tělu nejen jako skvělé palivo plné živin, ale zbaví vás také chuti na sladké po celý den. A to není rozhodně všechno.
Ať už zvolíte vývar masokostní, hovězí, kuřecí, zeleninový, rybí či jej ozvláštníte miso pastou, dopřejete svému organismu přesně to, co po ránu potřebuje.
- Nebojte se využít dobře omyté slupky, v letních měsících i natě či listy kořenové zeleniny, květáku či řepy.
- Hodit se budou také kosti z nedělního pečeného kuřete. Teplý vývar můžete doplnit vařenou kořenovou zeleninou či osmahnutou na másle, rýžovými nudlemi i klasickými nudličkami, rýží, luštěninami, mořskou řasou, zkrátka vším co máte rádi nebo zrovna po ruce.
- Nebojte se trochu zaexperimentovat a použijte také badyán, citronovou trávu, chilli, zázvor či estragon. Vychutnat ho můžete i samotný, čistý a vlažný. Dá se jím nahradit i odpolední dávka kávy, zahřeje a nabudí úplně stejně.
- Nezapomeňte na klasické vývarové pravidlo: Čím déle ho „potáhnete“, tím lepší bude. Lahodnou polévku tak vykouzlíte i z minima surovin či přebytků vaší zahrádky.
- Čínská medicína nabádá ke konzumování alespoň vlažných jídel po celý den. Lidské tělo je jakýmsi kotlem, pod který je třeba neustále přikládat. Proto dbají na teplotu všech potravin a tepelné úpravě neunikne ani ovoce.
- Sami na sobě můžeme pozorovat rozdíly, když snídáme studený jogurt nebo teplou ovesnou kaši. Kaše nás zaručeně prohřeje, zasytí na delší čas a trávení s ní okamžitě začíná pracovat. Nejinak je to s vývarem.
Vývarová dieta
Jeden čas se stala populární takzvaná vývarová dieta, o které píše na webu Insider výživová poradkyně Samatha Cassetty. Ta slibuje, že při každodenním pití vývaru k snídani zhubnete až 15 kilogramů za 21 dní. Je ale nutné dodat, že se s dietou pojí i období půstů a jídelníček s nízkým obsahem sacharidů. Takové restriktivní diety rozhodně nedoporučujeme, ale vývar k snídani se střídmým jídelníčkem ano.
V čem tkví účinky vývaru ke snídani?
Vývar představuje pro tělo vynikající rozjezd. Naše tělo se v noci potí, odchází z něj voda i s minerály.
- Vývar doplní tekutiny a navíc obsahuje řadu prospěšných látek. Je zdrojem bílkovin.
- Vývar pomáhá v boji s ranní únavou i proti nemoci. Na nohy opět postaví nachlazené.
Doporučujeme vývar připravit o víkendu, kdy mu můžete dopřát dostatek času. Pokud vlastníte pomalý hrnec, večer ho naplňte potřebnými ingrediencemi, a zatímco budete spát, pod pokličkou vám vznikne dokonalá polévka.
Vývar kromě snídaně využijete také jako základ pro mnoho dalších pokrmů. Netradiční polévky z vývaru najdete v odkazech pod článkem.
Zdroj: Apetit, Tasty, Health