Až budete příště servírovat tiramisu, nedívejte se na něj jako na kalorickou bombu, spíš jako na dobrotu, která v létě osvěží, dodá tělu potřebné látky a navíc, báječně chutné. To věděli již starověcí Egypťané, kteří své sýry taktéž přidávali do dezertů, sladili je datlemi a medem.
S krémovými sýry kolem světa
Jednoduše řečeno, základem sýrů krémového typu napříč celým světem je mléko. A také tuk. Ten je velmi důležitý, protože v mléku (a mléčných výrobcích) obsažený vápník naše tělo vstřebává právě jen v okamžiku, kdy je konzumován také s tukem. Což splňují všechny krémové sýry naprosto dokonale. V Itálii mezi nejoblíbenější patří mascarpone a ricotta, v USA s přehledem žebříček oblíbenosti vede krémový sýr Philadelphia, v Česku umíme zpracovat do podoby sladkého dezertu nejen tvaroh, který je v zahraničí považován za cosi mezi ricottou a sýrem, ale také čerstvý sýr typu lučina nebo například krém pomazánkového typu, dříve pomazánkové máslo. Italové vám tak z několika jednoduchých surovin připraví a naservírují lahodné tiramisu, případně sušenky s ricottou, Američan připraví podle rodinného receptu neodolatelný cheesecake, který je tradičním dezertem nejen při rodinných oslavách. Případně se pochlubí mrkvovým dortem, k jehož plnění neodmyslitelně patří také krémový sýr Philadelphia.
V Česku se s dezerty, jejichž součástí je krémový sýr setkáte také. Právě polohou i cestovatelskými touhami u nás zdomácněly nejen dezerty italského typu, ale také anglosaské pochutiny. Kromě toho stačí plát listového těsta, tvaroh, případně Ayran, nebo labneh (a samozřejmě dostatek medu) a máte skvělou orientální dobrotu, která ohromí každého vašeho strávníka.
Český poklad jménem tvaroh
V zásadě ale platí, že s krémovými sýry jsme si v naší kotlině uměli poradit už v době, kdy se do Itálie moc cestovat nemohlo. Tvarohové buchty jsou symbolem cestovatelského ducha každého Honzy, valašské frgále s tvarohovou náplní jsou jedinečnou dobrotou, kterou jednou okusíte a už nikdy se chuti na ni nezbavíte. A právě tvaroh byl odjakživa zjemňován krémovými sýry, které dodávají hrubší chuti tvarohu nezaměnitelnou hebkost.
Nepřekonatelná chuť italských sýrů
Bez ricotty se dnes neobejde žádná z cukrářek, má totiž skvělou strukturu pro přípravu nejrůznějších dezertů. A navíc je lehká a chutná. Takže možná dostanete na talíř kus čokoládového koláče, který je ale v podstatě ricottovým zákuskem. I proto se o ricottě tvrdí, že ji všichni milují, aniž by o tom věděli.
Mascarpone má jinou pozici. Všichni vědí, že je součástí tiramisu, krémů pro nejrůznější dorty a dezerty a v poslední době dobývá třeba náplně do klasických českých větrníků.
Cukrařina je považována za jednu z nejpreciznějších kuchařských disciplín. Přesto ani ona nestojí stranou a inovace v ní můžete objevovat každým dnem. Sledujte trendy, užívejte si svěží chuť krémových sýrů a nedivte se, když je objevíte v receptech, kde byste je opravdu nečekali. Nenápadní služebníci, na které se všichni spoléhají, stále posilují svou pozici.
Mimichodem, pokud si nepotrpíte hutné dezerty s korpusem, využijte krémové sýry také pro plnění nejrůznějších letních pohárů. Se sezónním ovocem se snoubí skvěle!
Přidat komentář