Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže

Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.
19. 3. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Babičky říkaly, že polévka je grunt. Měly pravdu! Sytá polévka zahřeje a pohladí. Česká kuchyně se proto pyšní mnoha recepty na výživné polévky, na které nedáme dopustit.

Česká kuchyně – polévky

Poctivá polévka je základ všeho. Postaví na nohy, zahřeji i zasytí. A takové my tady opravdu umíme – pořádně...
Jedním z oblíbených triků našich babiček bylo přidání zavářky. Ať už se jednalo o knedlíčky, nočky, nudle či svítek, v talíři polévky nikdy nechyběly. Mezi generacemi oblíbené favority patří bezesporu játrové zavářky.
 

Jak na oblíbené játrové knedlíčky či játrovou rýži?

Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku. Příprava je přitom snadnější, než si možná myslíte.

Játra nasekejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem, jen je nesekejte úplně na kaši). K 200 g vepřových jater přimíchejte 1 vejce, asi 4 stroužky prolisovaného česneku a 2 lžíce rozpuštěného másla. Osolte, opepřete a okořeňte rozemnutou majoránkou. Zahustěte strouhankou (asi 50 g) a nechte 30 minut odpočinout; počítejte s tím, že strouhanka nabobtná a směs ještě zhoustne. Vytvarujte malé knedlíčky a vhazujte je do vroucího vývaru (nebo vody) a vařte 2 minuty.

Pokud dáte přednost játrové rýži, dejte do směsi o něco méně strouhanky, nechte odležet a pak ji přes hrubší struhadlo nebo cedník na halušky protlačujte rovnou do vroucí polévky.

Díky těmto klasickým zavářkám bude polévka pestřejší a lahodnější, ale i sytější a výživnější. Příště se můžete pustit do domácích nudlí, svítku, drožďových knedlíčků, krupicových nebo tvarohových nočků

Související

Játrové knedlíčky

Opravdová klasika české kuchyně, kterou ocení každý.

Svítek

Neprávem pozapomenutá zavářka do polévek. Oprašte tradici a překvapte strávníky.

Domácí nudle

Udělejte si vlastní nudle do polévky. Jednoduchý návod.

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené...

Polévka z hovězí oháňky

Silná polévka vás zaručeně postaví na nohy i po prohýřené noci. Pro větší společnost doporučujeme připravit si jí...

Slepice v polévce

Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!

Přidat komentář