Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.
Babičky říkaly, že polévka je grunt. Měly pravdu! Sytá polévka zahřeje, pohladí a připraví žaludek na další chod. Česká kuchyně se proto pyšní mnoha recepty na výživné polévky, na které nedáme dopustit.
- Jedním z oblíbených triků našich babiček bylo přidání zavářky.
- Ať už se jednalo o knedlíčky, nočky, nudle či svítek, v talíři polévky nikdy nechyběly.
- Mezi generacemi oblíbené favority patří bezesporu játrové zavářky.
Jak na oblíbené játrové knedlíčky či játrovou rýži?
Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku. Příprava je přitom snadnější, než si možná myslíte.
- Játra nasekejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem, jen je nesekejte úplně na kaši).
- K 200 g vepřových jater přimíchejte 1 vejce, asi 4 stroužky prolisovaného česneku a 2 lžíce rozpuštěného másla.
- Osolte, opepřete a okořeňte rozemnutou majoránkou.
- Zahustěte strouhankou (asi 50 g) a nechte 30 minut odpočinout; počítejte s tím, že strouhanka nabobtná a směs ještě zhoustne.
- Vytvarujte malé knedlíčky a vhazujte je do vroucího vývaru (nebo vody) a vařte 2 minuty.
Pokud dáte přednost játrové rýži, dejte do směsi o něco méně strouhanky, nechte odležet a pak ji přes hrubší struhadlo nebo cedník na halušky protlačujte rovnou do vroucí polévky.
- Díky těmto klasickým zavářkám bude polévka pestřejší a lahodnější, ale i sytější a výživnější.
- Příště se můžete pustit do domácích nudlí, svítku, drožďových knedlíčků, krupicových nebo tvarohových nočků.
Zdroj: časopis Apetit