0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže

Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže
sdílet:

Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.

Babičky říkaly, že polévka je grunt. Měly pravdu! Sytá polévka zahřeje, pohladí a připraví žaludek na další chod. Česká kuchyně se proto pyšní mnoha recepty na výživné polévky, na které nedáme dopustit.

  • Jedním z oblíbených triků našich babiček bylo přidání zavářky.
  • Ať už se jednalo o knedlíčky, nočky, nudle či svítek, v talíři polévky nikdy nechyběly.
  • Mezi generacemi oblíbené favority patří bezesporu játrové zavářky.

Jak na oblíbené játrové knedlíčky či játrovou rýži?

Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku. Příprava je přitom snadnější, než si možná myslíte.

  1. Játra nasekejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem, jen je nesekejte úplně na kaši).
  2. K 200 g vepřových jater přimíchejte 1 vejce, asi 4 stroužky prolisovaného česneku a 2 lžíce rozpuštěného másla.
  3. Osolte, opepřete a okořeňte rozemnutou majoránkou.
  4. Zahustěte strouhankou (asi 50 g) a nechte 30 minut odpočinout; počítejte s tím, že strouhanka nabobtná a směs ještě zhoustne.
  5. Vytvarujte malé knedlíčky a vhazujte je do vroucího vývaru (nebo vody) a vařte 2 minuty.

Pokud dáte přednost játrové rýži, dejte do směsi o něco méně strouhanky, nechte odležet a pak ji přes hrubší struhadlo nebo cedník na halušky protlačujte rovnou do vroucí polévky.

Související články

Jak na kuřecí vývar
  • Zajímavosti

Jak na kuřecí vývar

Nezbytné přípravyZákladem kuřecího vývaru jsou kuřecí skelety. Koupíte je v řeznictví i supermarketu a stojí doslova pár korun. Do vývaru patří také zelenina. Potřebovat budete mrkev, petržel, celer a cibuli. Při přípravě vývaru začnete tím...
Seriál o mase: demi-glace
  • Zajímavosti

Seriál o mase: demi-glace

Demi-glace je zosobněním termínu "kouzelná přísada šéfkuchařů". Má koncentrovanou chuť masa, je základem pro dokonalé omáčky a taky je těžce návykový! ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit