Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže

sdílet:
Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.

Babičky říkaly, že polévka je grunt. Měly pravdu! Sytá polévka zahřeje a pohladí. Česká kuchyně se proto pyšní mnoha recepty na výživné polévky, na které nedáme dopustit.

Česká kuchyně – polévky

Více
Jedním z oblíbených triků našich babiček bylo přidání zavářky. Ať už se jednalo o knedlíčky, nočky, nudle či svítek, v talíři polévky nikdy nechyběly. Mezi generacemi oblíbené favority patří bezesporu játrové zavářky.
 

Jak na oblíbené játrové knedlíčky či játrovou rýži?

Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku. Příprava je přitom snadnější, než si možná myslíte.

Játra nasekejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem, jen je nesekejte úplně na kaši). K 200 g vepřových jater přimíchejte 1 vejce, asi 4 stroužky prolisovaného česneku a 2 lžíce rozpuštěného másla. Osolte, opepřete a okořeňte rozemnutou majoránkou. Zahustěte strouhankou (asi 50 g) a nechte 30 minut odpočinout; počítejte s tím, že strouhanka nabobtná a směs ještě zhoustne. Vytvarujte malé knedlíčky a vhazujte je do vroucího vývaru (nebo vody) a vařte 2 minuty.

Pokud dáte přednost játrové rýži, dejte do směsi o něco méně strouhanky, nechte odležet a pak ji přes hrubší struhadlo nebo cedník na halušky protlačujte rovnou do vroucí polévky.

Díky těmto klasickým zavářkám bude polévka pestřejší a lahodnější, ale i sytější a výživnější. Příště se můžete pustit do domácích nudlí, svítku, drožďových knedlíčků, krupicových nebo tvarohových nočků

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit