0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže

Jak na to: játrové knedlíčky a játrová rýže
sdílet:

Jak pozvednout polévku na vyšší úroveň? Přidejte zavářku! Mezi nejoblíbenější patří bezesporu játrové knedlíčky či játrová rýže.

Babičky říkaly, že polévka je grunt. Měly pravdu! Sytá polévka zahřeje, pohladí a připraví žaludek na další chod. Česká kuchyně se proto pyšní mnoha recepty na výživné polévky, na které nedáme dopustit.

  • Jedním z oblíbených triků našich babiček bylo přidání zavářky.
  • Ať už se jednalo o knedlíčky, nočky, nudle či svítek, v talíři polévky nikdy nechyběly.
  • Mezi generacemi oblíbené favority patří bezesporu játrové zavářky.

Jak na oblíbené játrové knedlíčky či játrovou rýži?

Játrové knedlíčky promění obyčejnou polévku v nebeskou lahůdku. Příprava je přitom snadnější, než si možná myslíte.

  1. Játra nasekejte (můžete si pomoci kuchyňským robotem, jen je nesekejte úplně na kaši).
  2. K 200 g vepřových jater přimíchejte 1 vejce, asi 4 stroužky prolisovaného česneku a 2 lžíce rozpuštěného másla.
  3. Osolte, opepřete a okořeňte rozemnutou majoránkou.
  4. Zahustěte strouhankou (asi 50 g) a nechte 30 minut odpočinout; počítejte s tím, že strouhanka nabobtná a směs ještě zhoustne.
  5. Vytvarujte malé knedlíčky a vhazujte je do vroucího vývaru (nebo vody) a vařte 2 minuty.

Pokud dáte přednost játrové rýži, dejte do směsi o něco méně strouhanky, nechte odležet a pak ji přes hrubší struhadlo nebo cedník na halušky protlačujte rovnou do vroucí polévky.

Související články

Jak na kuřecí vývar
  • Zajímavosti

Jak na kuřecí vývar

Nezbytné přípravyZákladem kuřecího vývaru jsou kuřecí skelety. Koupíte je v řeznictví i supermarketu a stojí doslova pár korun. Do vývaru patří také zelenina. Potřebovat budete mrkev, petržel, celer a cibuli. Při přípravě vývaru začnete tím...
Seriál o mase: demi-glace
  • Zajímavosti

Seriál o mase: demi-glace

Demi-glace je zosobněním termínu "kouzelná přísada šéfkuchařů". Má koncentrovanou chuť masa, je základem pro dokonalé omáčky a taky je těžce návykový! ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit