0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví
sdílet:

Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky připravujeme doma skoro všichni. Je to klasika, která bude vždy sázkou na jistotu. Můžete si ale vytvořit i vlastní druh vánočního cukroví. Stačí udělat jedno ze základních těst, doplnit krémem nebo polevou a ozdobit například ořechy či sušeným ovocem. 

Linecké těsto na sto způsobů

Klasické linecké cukroví patří mezi ty jednodušší. Připravuje se z mouky, moučkového a vanilkového cukru, vajec, citronové kůry a velkého množství másla.

  • Při jeho přípravě platí poměr 3:2:1 – tedy 300 g mouky, 200 g chladného másla, 100 g cukru plus 1 vejce.
  • Vše je důležité rychle promíchat.
  • Na druhou stranu musíme dávat pozor, aby se nepřepracovalo. Dlouhým zpracováváním by se máslo mohlo rozehřát a vyžadouvat víc mouky, než udává recept. To by se negativně podepsalo na chuti.
  • Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot nebo si pomozte nožem či stěrkou, ať jej zbytečně nezahříváte. Jako každé těsto vyžaduje odpočinek – dopřejte mu alespoň 2 hodiny v lednici, ideální je nechat ho tam přes noc.
  • Vylepšené linecké těsto navíc obsahuje mleté mandle či madlovou mouku, výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. 

Změnou poměrů surovin a přimícháváním dalších ingrediencí dostanete mnoho rozdílných druhů, vyplatí se trochu si s těstem pohrát a dovést ho k dokonalosti.

  • Přidáním másla získáte třené linecké těsto s pomocí pytlíku na plech nastříkat, získáte tak dokonalé stříkané cukroví.
  • Ze základního lineckého nemusíte připravovat jen koláčky poslepované zavařeninou. Můžete vytvořit jakékoliv tvary, poslepovat je čokoládou nebo mezi ně namazat jemný krém jako je například griliášový nebo šlehaný tvarohový.
  • Linecké chutná dobře samotné, nepromazané ničím dalším i třeba jen posypané mandlemi před pečením. Tak vzniknou linecké sušenky, které můžete oživit třeba čokoládovou polevou.  

Křehké těsto pro rozpadající se cukrovinky

Cukroví z tohoto typu těsta se rozpouští na jazyku a je lehké jako sněhová vločka. Křehké těsto se velmi často zaměňuje s lineckým. Tolik se od sebe neliší, tvoří je stejné ingredience, pouze poměry surovin jsou rozdílné. 

  • Zlatým pravidlem křehkého těsta je mít dvojnásobek mouky než másla. Existuje ovšem i takzvané super křehké těsto, které to má naopak – tedy dvojnásobek másla než mouky. Záleží, jak chcete s těstem nakládat.
  • V takovém případě pak k jeho tvarování používáme cukrářský pytlík a tvoříme různé rohlíčky, banánky nebo kolečka

Kokosové těsto pro požitkáře

Pokud máte rádi kokos, určitě jste už někdy vyzkoušeli těsto na cukroví obohacené o tuto exotickou surovinu. Poradíme vám dva základní způsoby, jak do těsta kokos zakomponovat.

  • Tím prvním je obohatit klasické linecké těsto strouhaným kokosem. Jednoduše vycházejte z poměru lineckého 3:2:1, jen jednu třetinu mouky nahraďte strouhaným kokosem. 
  • Druhou možností je nadýchané těsto na kokosky. Jejich lehké konzistence se docílí našleháním bílků, ale najdeme i takové, které to nevyžadují. Aby ovšem nebyl výsledek tuhý, přidává se větší množství másla.

Kakaové těsto ocení milovníci čokolády

Chuť i požitek z těsta zde zaručuje kakao, doporučujeme na něm nešetřit a pořídit si opravdu kvalitní holandské či raw kakao. Opět vycházejte ze základního receptu na linecké. Kakao přidejte na úkor mouky, ať není těsto příliš suché.

Další možností je nadýchané těsto z plechu. Obsahuje jen hrubou mouku, máslo, krupicový cukr, vejce a kakao. Vše se promíchá a nalije na plech. Po upečení se teprve vykrajují různé vzory. Vyzkoušejte například super jednoduché kakaové půlměsíčky s čokoládovou polevou.  

Ořechové těsto je plné chuti

Všechny ořechy se označují jako „brainfoods“, protože mají velký obsah minerálních látek a omega-3 mastných kyselin. Příprava těsta je stejná jako s kokosového nebo kakaového. Nejjednodušší je přidat oblíbené mleté ořechy do lineckého těsta. Mějte na paměti, že ořechy jsou tučné a mastné, do těsta možná bude potřeba přidat trochu víc mouky.

  • Můžete dostat více druhů – například mandlové, vlašské, pekanové nebo lískové těsto
  • Pokud i o Vánocích preferujete zdravější stravu, můžete vyzkoušet ořechové rohlíčky místo těch klasických vanilkových. Výtečné jsou také ořechové hvězdičky s bílkovou polevou, které neobsahují máslo, a přesto krásně drží tvar. 

Z těchto základních těst můžete připravit takřka cokoliv.

  • Dají se také obarvit potravinářským barvivem nebo kakaem či matcha čajem.
  • O barvu se také postarají některá koření jako je kurkuma, skořice nebo hřebíček. Těstu navíc dodají originální chuť.
  • Cukroví se pak může slepit krémem, kterých vám chutná nejvíce. V kombinaci s polevou vytvoříte váš vlastní druh cukroví.  

Související články

5 nápadů, jak zdobit čokoládou
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.  ...
Vánoční pečení: moučkový cukr
  • Tipy a triky

Vánoční pečení: moučkový cukr

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit