0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování
ZDROJ: g3gg0/Pixabay
sdílet:

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl dokonalý.

Co je flambování a k čemu se používá?

Flambování je kuchařská technika, která spočívá v polití pokrmu malým možstvím alkoholu a jeho následným zapálením. Díky ohni se z alkoholu vypaří tuk a zůstane zkoncentrovaná šťáva. Flambování tak zlepší chuť i vzhled výsledného pokrmu. Techniku vynalezli ve Francii, odkud také pochází její název. Francouzské slovo flamber totiž znamená oheň. Flambovat můžete:

  • Dezerty (zmrzlinu, dezerty typu crème brûlée, palačinky Crêpes)
  • Moučníky se sněhovou pokrývkou (například ricottový trifle nebo řezy Florida)
  • Ovoce (na flambování se skvěle hodí banány nebo ananas)
  • Polévky (tousty se sýrem na cibulačce můžete zapéct v troubě nebo flambovat)
  • Všechny druhy masa a ryb

 

Jaké destiláty při flambování používat?

  • K flambování se nejčastěji používá aromatický alkohol jako je koňak, brandy, vodka, rum či různé likéry.
  • Pro flambování jsou ideální nápoje s obsahem alkoholu od 40 % do 60 %. Je třeba brát v potaz, že čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivnější je jeho vzplanutí. Použití více jak 60% alkoholu by tak mohlo být nebezpečné.
  • Na flambování masa a ryb se hodí whisky nebo koňak, zatímco v případě ovoce, zmrzliny a sladkých dezertů sáhněte po likéru, ovocném destilátu nebo bílém rumu.
  • Budete-li flambovat maso, použijte zhruba 30 mililitrů alkoholu na jednu porci, na ostatní suroviny vám postačí 20 mililitrů.

Tipy a triky pro správné flambování

  • Pokrm, který se chystáte flambovat, mějte ideálně v kulaté hluboké pánvi nebo teflonovém hrnci s dlouhou rukojetí.
  • Než se pustíte do flambování, alkohol zahřejte na asi 50 °C v mikrovlnné troubě nebo na lžičce či v naběračce. Díky tomu alkohol snadněji vzplane a zvýrazní se jeho aroma.
  • Destilát nikdy nelijte na vařící pokrm. Alkohol by se mohl vypařit ještě před tím, než ho stihnete zapálit. Zároveň je ale potřeba, aby byl pokrm horký.
  • Jakmile na pokrm nalijete alkohol, co nejdříve ho zapalte. Při dlouhém otálení by se vsákl do jídla a mohl by změnit jeho chuť.
  • Pozor, nezapaluje se samotný destilát, ale alkoholové páry, které z destilátu vychází. K zapálení použijte dlouhé sirky nebo dlouhý zapalovač.
  • Po zapálení silně třeste s pánví, tím pomůžete dostatečnému vzplanutí.
  • Moučník, dezert či ovoce nejprve posypte krupicovým cukrem, a až poté polijte alkoholem a flambujte. Vznikne tak lehká karamelová krusta.
  • Alkohol nechte vždy úplně vyhořet a pokrm nakonec dobře promíchejte.

 

Flambujte bezpečně

Práce s ohněm bude naprosto bezpečná, pokud se budete držet následujících pravidel:

  • Nepoužívejte destiláty s vyšším jak 60% obsahem alkoholu. Než budete na pokrm lít alkohol, sejměte pánev s pokrmem z plotýnky.
  • Alkohol na pokrm nalévejte vždy ze skleničky nebo odměrky. Je sice lákavé lít destilát rovnou z láhve, může se však stát, že se při vzplanutí plamen dostane dovnitř a láhev exploduje.
  • Dodržujte dostatečnou vzdálenost od flambovaného pokrmu.
  • S pokrmem, který právě flambujete, nikdy nepřecházejte z jednoho místa na druhé.
  • Při flambování pohlídejte, aby ve vaší blízkosti nebyly hosté, děti či hořlavé předměty.
  • Přichystejte si velkou poklici na dosah ruky. Poklice vám pomůže zmírnit nebo zcela uhasit oheň.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč