Flambování nepatří mezi často používané úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl dokonalý.
Co je flambování a k čemu se používá?
Flambování je kuchařská technika, která spočívá v polití pokrmu malým množstvím alkoholu a jeho následným zapálením. Díky ohni se z alkoholu vypaří tuk a zůstane zkoncentrovaná šťáva. Flambování tak zlepší chuť i vzhled výsledného pokrmu. Techniku vynalezli ve Francii, odkud také pochází její název. Francouzské slovo flamber totiž znamená oheň. Flambovat můžete:
- Dezerty (zmrzlinu, dezerty typu crème brûlée, palačinky crêpes)
- Moučníky se sněhovou pokrývkou (například ricottový trifle nebo řezy Florida)
- Ovoce (na flambování se skvěle hodí banány nebo ananas)
- Polévky (tousty se sýrem na cibulačce můžete zapéct v troubě nebo flambovat)
- Všechny druhy masa a ryb
Jaké destiláty při flambování používat?
- K flambování se nejčastěji používá aromatický alkohol, jako je koňak, brandy, vodka, rum či různé likéry.
- Pro flambování jsou ideální nápoje s obsahem alkoholu od 40 % do 60 %. Je třeba brát v potaz, že čím vyšší je obsah alkoholu, tím intenzivnější je jeho vzplanutí. Použití více jak 60% alkoholu by tak mohlo být nebezpečné.
- Na flambování masa a ryb se hodí whisky nebo koňak, zatímco v případě ovoce, zmrzliny a sladkých dezertů sáhněte po likéru, ovocném destilátu nebo bílém rumu.
- Budete-li flambovat maso, použijte zhruba 30 mililitrů alkoholu na jednu porci, na ostatní suroviny vám postačí 20 mililitrů.
Tipy a triky pro správné flambování
- Pokrm, který se chystáte flambovat, mějte ideálně v kulaté hluboké pánvi nebo teflonovém hrnci s dlouhou rukojetí.
- Než se pustíte do flambování, alkohol zahřejte na asi 50 °C v mikrovlnné troubě nebo na lžičce či v naběračce. Díky tomu alkohol snadněji vzplane a zvýrazní se jeho aroma.
- Destilát nikdy nelijte na vařící pokrm. Alkohol by se mohl vypařit ještě před tím, než ho stihnete zapálit. Zároveň je ale potřeba, aby byl pokrm horký.
- Jakmile na pokrm nalijete alkohol, co nejdříve ho zapalte. Při dlouhém otálení by se vsákl do jídla a mohl by změnit jeho chuť.
- Pozor, nezapaluje se samotný destilát, ale alkoholové páry, které z destilátu vychází. K zapálení použijte dlouhé sirky nebo dlouhý zapalovač.
- Po zapálení silně třeste s pánví, tím pomůžete dostatečnému vzplanutí.
- Moučník, dezert či ovoce nejprve posypte krupicovým cukrem, a až poté polijte alkoholem a flambujte. Vznikne tak lehká karamelová krusta.
- Alkohol nechte vždy úplně vyhořet a pokrm nakonec dobře promíchejte.
Flambujte bezpečně
Práce s ohněm bude naprosto bezpečná, pokud se budete držet následujících pravidel:
- Nepoužívejte destiláty s vyšším jak 60% obsahem alkoholu. Než budete na pokrm lít alkohol, sejměte pánev s pokrmem z plotýnky.
- Alkohol na pokrm nalévejte vždy ze skleničky nebo odměrky. Je sice lákavé lít destilát rovnou z láhve, může se však stát, že se při vzplanutí plamen dostane dovnitř a láhev exploduje.
- Dodržujte dostatečnou vzdálenost od flambovaného pokrmu.
- S pokrmem, který právě flambujete, nikdy nepřecházejte z jednoho místa na druhé.
- Při flambování pohlídejte, aby ve vaší blízkosti nebyli hosté, děti či hořlavé předměty.
- Přichystejte si velkou poklici na dosah ruky. Poklice vám pomůže zmírnit nebo zcela uhasit oheň.
Zdroje informací: Apetit, Britannica, Delish