Jak na dokonalé croissanty

Jak na dokonalé croissanty
sdílet:
Málokdo by neznal tuto nadýchanou francouzskou lahůdku, kterou můžete v mnoha chuťových podobách zakoupit skoro v každé české pekárně. Kdo se však pustil do domácí výroby croissantů, ví, že si toto pečivo žádá svůj čas i trpělivost. Nenechte se zastavit obavami a podívejte se s námi na několik užitečných tipů, jak připravit dokonalé croissanty snadno a efektně. Zároveň se dozvíte, kde v Praze posnídáte ten nejlepší čerstvý máslový croissant.

Jakmile k ranní kávě ochutnáte domácí croissant, vaše víkendy se budou nést ve francouzském stylu mnohem častěji. Pravý francouzský croissant vzniká tzv. laminováním neboli vrstvením těsta a másla, proto je výsledné pečivo nadýchané, často označované jako máslový croissant. I když pravý a původní croissant je vždy vyroben z másla, můžeme se v dnešní době setkat s různými alternativami. My se však zaměříme na výrobu poctivého croissantu tak, jak ho chceme ochutnat i v té nejlepší francouzské pekárně.

Bon appétit aneb Lekce francouzské kuchyně

Bon appétit aneb Lekce francouzské kuchyně

Více
 

Domácí croissanty jako z francouzské pattiserie

Krom kvalitních surovin je hlavní ingrediencí croissantů trpělivost a čas. Dáte-li do výroby obě tyto komodity a přidáte ještě špetku lásky, výsledek bude zaručeně okouzlující. Co se týče surovin, je croissant poměrně nenáročný a většinu ingrediencí máte zaručeně doma po ruce. Než se pustíte do výroby, prohlédněte si náš recept na máslové croissanty krok za krokem, ve kterém vám známý francouzský cukrářský mistr Marc Le Breton prozradí celý postup přípravy, a to včetně vlastních tipů a triků, díky kterým se vám toto nadýchané jemné pečivo zaručeně podaří. Jakmile croissanty párkrát vyzkoušíte, dostane se vám technika do ruky a brzy budete vrstvit těsto a motat rohlíčky jako profesionál. Pokud vám doma nechybí máslo, vejce, hladká mouka, droždí, cukr a sůl, pozvěte si domů tento kousek francouzské klasiky a nechte si provonět byt vůní pravé pattiserie. Vyzkoušejte náš máslový croissant z čerstvého droždí nebo máte-li po ruce pouze droždí instantní, dejte se do přípravy croissantů inspirovaných cukrářkou Nabilou Taguett.

Učíme se od mistra: Máslový croissant

Učíme se od mistra: Máslový croissant

Více
 

Kam na ty nejlepší croissanty?

Ne každý má čas a trpělivost na přípravu domácích croissantů, proto jsme se rozhodli podělit o naše osvědčené tipy, kde si koupit zaručeně nejlepší croissanty v Praze. V pekárnách a cukrárnách, kde vyrábějí čerstvé croissanty, pečou již v noci a brzkých ranních hodinách. Pravý croissant si pak kupujte určitě hned z rána, abyste si jej vychutnali čerstvý. Chybu rozhodně neuděláte, když půjdete tento lahodný kousek Francie ochutnat do Café Savoy. S šálkem výborného cappuccina se rázem ocitnete v kavárně s výhledem na Eiffelovu věž. Pravou chuť Francie nabízí podnik Les Délices, kde se krom skvělých čerstvých croissantů zamilujete i do lahodných křupavých makronek. Ať už chcete ochutnat pravý máslový croissant nebo vás láká chuť mandlí nebo čokolády ve spojení s nadýchaným těstem, zajděte do pekárny Petite France v Myslíkově ulici. Vynikající a poctivé pečivo včetně croissantů připravovaných dle tradičních receptur na vás čeká v Cukrárně Myšák, jejíž bohatá historie je důkazem špičkové kvality. Na závěr jsme si pro vás připravili tip na podnik, jehož pečivo sice není inspirováno Francií nýbrž Dánskem, ale věřte, že zde ochutnáte jedny z nejlepších croissantů, jaké jste kdy jedli. Řeč je o tradiční dánské pekárně Masson Bakery v srdci Prahy. V Brně určitě nezapomeňte navštívit William Thomas Artisan Bakery, která vás učaruje několika druhy nejen croissantů, ale i baget či sladkého hranatého pečiva financière. 

Pokud vám učarovalo francouzské pečivo, príště můžete zkusit jablečné kapsičky z domácího listového těsta.

Obchod Apetit