Stačí pomyšlení na vláčné, křehké a nadýchané pečivo a už se vám sbíhají sliny? Plundry, jak se plundrovému pečivu s oblibou říká, si snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte voňavé a lesklé šneky, croissanty, pletence a další druhy tzv. danish pastry!
Plundrové těsto stojí na půl cesty mezi listovým a kynutým. Je nadýchané a vláčné jako kynuté a přitom lístkuje jako listové. Hotové pečivo se ihned po upečení potírá medem či javorovým sirupem. Sladký nátěr podpoří chuť a křupavost a pečivo je díky němu krásně lesklé.
Překládané kynuté těsto jako základ plundru
Plundrové těsto je tvořeno z kynutého těsta, které je při překládání prokládáno tukem. Název k nám doputoval z Německa, plundrové pečivo je ale nedílnou součástí tzv. Danish pastry – dánského pečiva. Jaké zásady platí pro přípravu plundrového těsta?
- Plundrové těsto vzniká překládáním kynutého těsta a másla. Aby těsto dosáhlo očekávaných výsledků, bude zapotřebí jej přeložit celkem 4x.
- Pozor dejte zejména na roztékání a vsakování tuku do těsta. Pracujte svižně, ale zlehka, aby se máslo nevpilo do těsta. Mezi každým překládáním dejte těsto alespoň na 5-10 minut do lednice.
- Vrstva tuku zamezí slepení plátů těsta, tuk se rozpouští až při pečení a ve výsledném pečivu způsobí onu požadovanou vláčnost a lehkost.
Základní ingredience kynutého pečiva jsou v našem receptu obohaceny o voňavý kardamom, který je typický pro skandinávské sladké pečivo.
Šneky, brýle, nebo pletenec?
Plundrové těsto je vhodné pro přípravu několika druhů sladkého pečiva. Plundrovému pečivu svědčí kombinace s ovocem, ořechy nebo pudinkem. Jak se naučit tvarovat oblíbené plundrové pečivo? Nechte se inspirovat našimi tipy:
- Rozinkové šneky: Vyválený plát potřete vejcem a posypte rozinkami. Zarolujte a krájejte na jednotlivé šneky.
- Skořicové brýle: Směsí skořice a cukru hojně posypaný plát těsta rolujte z obou bočních stran do středu. Následně krájejte na 1 cm silné ‚brýle‘.
- Pudinková čepička: Rozválené těsto nakrájejte na čtverce a zahněte jejich okraj tak, aby tvořily zvýšený rám. Do vzniklého důlku dejte lžíci vanilkového pudinku a na něj položte půlku meruňky.
- Pekancový pletenec: Vyválené těsto rozdělte na centimetr silné provázky a splétejte je do pletence jako vánočku. Vzniklé copy nakrájejte na 12 cm dlouhé zákusky, které ozdobte pekany.
Plundrové těsto se dá použít namísto listového a připravit z něj můžete také croissanty nebo plněné šátečky. Skvěle se hodí také na přípravu závinů.
- Plundrové pečivo pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými kousky nechte dostatečný rozestup. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180-190 stupňů 15-20 minut. Podrobný návod na jednotlivé druhy plundrového pečiva najdete v našem receptu na plundrové těsto.
Náš tip na závěr: Chcete-li, aby se vám s těstem dobře pracovalo a výsledné pečivo hezky lístkovalo, nezapomeňte jej vždy, když s ním zrovna nepracujete, zabalit do potravinové folie. Okoralé těsto má tendenci se trhat.
Zdroj informací: BBC GoodFood, Apetit