0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte plundrové těsto a upečte dokonalé croissanty jako z pekárny!

Plundrové pečivo
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Stačí pomyšlení na vláčné, křehké a nadýchané pečivo a už se vám sbíhají sliny? Plundry, jak se plundrovému pečivu s oblibou říká, si snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte voňavé a lesklé šneky, croissanty, pletence a další druhy tzv. danish pastry!

Plundrové těsto stojí na půl cesty mezi listovým a kynutým. Je nadýchané a vláčné jako kynuté a přitom lístkuje jako listové. Hotové pečivo se ihned po upečení potírá medem či javorovým sirupem. Sladký nátěr podpoří chuť a křupavost a pečivo je díky němu krásně lesklé.

Překládané kynuté těsto jako základ plundru

Plundrové těsto je tvořeno z kynutého těsta, které je při překládání prokládáno tukem. Název k nám doputoval z Německa, plundrové pečivo je ale nedílnou součástí tzv. Danish pastry –⁠ dánského pečiva. Jaké zásady platí pro přípravu plundrového těsta?

  • Plundrové těsto vzniká překládáním kynutého těsta a másla. Aby těsto dosáhlo očekávaných výsledků, bude zapotřebí jej přeložit celkem 4x.
  • Pozor dejte zejména na roztékání a vsakování tuku do těsta. Pracujte svižně, ale zlehka, aby se máslo nevpilo do těsta. Mezi každým překládáním dejte těsto alespoň na 5-10 minut do lednice.
  • Vrstva tuku zamezí slepení plátů těsta, tuk se rozpouští až při pečení a ve výsledném pečivu způsobí onu požadovanou vláčnost a lehkost. 

Základní ingredience kynutého pečiva jsou v našem receptu obohaceny o voňavý kardamom, který je typický pro skandinávské sladké pečivo.

Šneky, brýle, nebo pletenec?

Plundrové těsto je vhodné pro přípravu několika druhů sladkého pečiva. Plundrovému pečivu svědčí kombinace s ovocem, ořechy nebo pudinkem. Jak se naučit tvarovat oblíbené plundrové pečivo? Nechte se inspirovat našimi tipy:

  • Rozinkové šneky: Vyválený plát potřete vejcem a posypte rozinkami. Zarolujte a krájejte na jednotlivé šneky.
  • Skořicové brýle: Směsí skořice a cukru hojně posypaný plát těsta rolujte z obou bočních stran do středu. Následně krájejte na 1 cm silné ‚brýle‘.
  • Pudinková čepička: Rozválené těsto nakrájejte na čtverce a zahněte jejich okraj tak, aby tvořily zvýšený rám. Do vzniklého důlku dejte lžíci vanilkového pudinku a na něj položte půlku meruňky.
  • Pekancový pletenec: Vyválené těsto rozdělte na centimetr silné provázky a splétejte je do pletence jako vánočku. Vzniklé copy nakrájejte na 12 cm dlouhé zákusky, které ozdobte pekany.

Plundrové těsto se dá použít namísto listového a připravit z něj můžete také croissanty nebo plněné šátečky. Skvěle se hodí také na přípravu závinů. 

  • Plundrové pečivo pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a mezi jednotlivými kousky nechte dostatečný rozestup. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180-190 stupňů 15-20 minut. Podrobný návod na jednotlivé druhy plundrového pečiva najdete v našem receptu na plundrové těsto.

Náš tip na závěr: Chcete-li, aby se vám s těstem dobře pracovalo a výsledné pečivo hezky lístkovalo, nezapomeňte jej vždy, když s ním zrovna nepracujete, zabalit do potravinové folie. Okoralé těsto má tendenci se trhat. 

Zdroj informací: BBC GoodFood, Apetit

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč