Jak na to: rozpouštění čokolády

sdílet:
Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a své čokoládové dezerty dovedli vždy k dokonalosti, máme pro vás podrobný návod, jak čokoládu rozpouštět, aby se nesrazila a zůstala sametově hebká.

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala krásně jemná a hladká? Na výběr máte ze dvou možností. Dopřát jí můžete buď pobyt v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. 

1 Čokoláda v mikrovlnce

Do vhodné misky nalámejte čokoládu a v mikrovlnné troubě ji rozpouštějte na střední výkon. Vždy po 20 vteřinách misku vyjměte a čokoládu promíchejte, dokud nebude dokonale hladká a rozpuštěná. Jedné 100 g tabulce to trvá přibližně 2 minuty. Proces se může zdát poněkud zdlouhavý, jen tak ale zaručíme, že místo sametové omáčky nevytáhnete z mikrovlnky nevábně sraženou hroudu.

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Více

2 Čokoláda ve vodní lázni

Naučte se základní cukrářskou techniku, kterou využijete nejen na rozpouštění čokolády, ale také při přípravě žloutkových krémů či nadýchaných pěn.

  1. Připravte si hrnec a teplovzdornou misku s o něco širším průměrem, která do něj hezky zapadá, ale udrží se na jeho okraji a nedotýká se dna.
  2. Hlubší hrnec naplňte vodou a postavte na sporák. Voda by měla zabírat jednu třetinu, maximálně polovinu objemu nádoby. Vodu přiveďte k varu. Až se začne klokotem vařit, zmírněte zdroj tepla. Voda musí jen jemně perlit, aby vytvářela teplo a páru, jinak by se čokoláda, kterou za chvíli začnete rozpouštět, srazila.
  3. Na hrnec s vodou postavte misku, do které jste rozlámali čokoládu. Pozor, ještě jednou připomínáme, že se nesmí dotýkat dna hrnce ani horké vody. Čokoládu občas promíchejte, dokud se nerozpustí. Trvá to podle množství rozpouštěné čokolády.

Na co dát pozor

Při rozpouštění ve vodní lázni je velmi důležité, aby se do horního hrnce nebo misky s čokoládou nedostala pára. I trocha vody může způsobit, že se čokoláda srazí. 

Jak vybrat tu nejlepší čokoládu

Každý dezert je jen tak dobrý, jak dobré a kvalitní jsou vstupní suroviny. Při nákupu čokolády čtěte pozorně informace na obalu, abyste si nekoupili výrobek, který jako čokoláda pouze vypadá. Obloukem se vyhněte tabulkám s obsahem ztužených tuků. Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. U mléčné čokolády počítejte ještě s obsahem sušeného (plnotučného) mléka. Poohlédnout se můžete také po čokoládě s certifikáty bio (čokoláda z ekologického zemědělství), fair trade (zaručuje férové podmínky pro pěstitele) nebo UTZ (kakao pěstované udržitelným způsobem, podobně jako fair trade se zaměřuje na dobré životní podmínky pěstitelů). Kromě skvělé čokolády získáte také dobrý pocit jako bonus navíc. 

Vybírat můžete z hořké nebo mléčné čokolády. Mléčná obsahuje přibližně 25 % kakaové hmoty a sušené mléko. Hořká čokoláda začíná na obsahu 35 % kakaové hmoty. Doporučujeme ale nejméně 60 % pro intenzivnější chuť. Čokoládu do kuchyně koupíte jako tabulku nebo ve formě peciček. Ty se rychleji a rovnoměrněji rozpouští. Nalámanou tabulku zase doporučíme použít všude tam, kde chcete pořádné kusy čokolády, třeba v perníku nebo sušenkách.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť...
  • Tipy a triky

Hříšně dobrá horká čokoláda

Čokoláda vs. kakao Čokoláda. Už jen při vyřčení toho slova se člověku sbíhají sliny. V horkém nápoji je čokoláda sladkým pohlazením našich chuťových pohárků. Věděli jste, jaký je rozdíl mezi kakaem a horkou čokoládou? Máme pro vás...
  • Tipy a triky

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Čokoládové pralinky vznikly počátkem 20. století v Belgii, kde byl vytvořen první čokoládový bonbon. Mistři čokolády dokázali od té doby vytvořit naprosto neuvěřitelné ohromující kousky. Hluboko do kapsy musí člověk sáhnout, chce-li...
  • Novinky a zajímavosti

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Každé malé dítě ví, že čokolády by nebylo bez kakaovníku. Bohatství tohoto tropického stromu pravděpodobně poprvé objevili Mayové, kteří kakaové boby sušili, mleli a následně míchali s vodou a chilli. Pokud si říkáte, že si...
  • Novinky a zajímavosti

Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

Aztécký dar od bohůKakaové boby, ze kterých se připravují nejrůznější sladkosti a pochutiny, pochází z tropických oblastí Ameriky. Za první konzumenty této plodiny považujeme Olméky. Žili na území dnešního Mexika již před 3 000 lety....
  • Novinky a zajímavosti

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Úspěšný den v práci, uběhnutý půl maraton, dokonale uklizený domov nebo radost z toho, že venku svítí sluníčko. Většina z nás dokáže vyjmenovat alespoň jednu věc, která mu daný den vykouzlila úsměv od ucha k uchu. A...
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
  • Tipy a triky

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Co stojí na začátku čokoládového zdobení? Tabulka kvalitní čokolády. Z té pak připravíte čokoládovou polevu, lahodný krém nebo nastrouháte hoblinky.Začněme základní čokoládovou polevou, která má mnohostranné využití. V rendlíku na co...

Obchod Apetit