Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a své čokoládové dezerty dovedli vždy k dokonalosti, máme pro vás podrobný návod, jak čokoládu rozpouštět, aby se nesrazila a zůstala sametově hebká.
Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala krásně jemná a hladká? Na výběr máte ze dvou možností. Dopřát jí můžete buď pobyt v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni.
Čokoláda v mikrovlnce
Do vhodné misky nalámejte čokoládu a v mikrovlnné troubě ji rozpouštějte na střední výkon. Vždy po 20 vteřinách misku vyjměte a čokoládu promíchejte, dokud nebude dokonale hladká a rozpuštěná. Jedné 100 g tabulce to trvá přibližně 2 minuty. Proces se může zdát poněkud zdlouhavý, jen tak ale zaručíme, že místo sametové omáčky nevytáhnete z mikrovlnky nevábně sraženou hroudu.
Čokoláda ve vodní lázni
Naučte se základní cukrářskou techniku, kterou využijete nejen na rozpouštění čokolády, ale také při přípravě žloutkových krémů či nadýchaných pěn.
- Připravte si hrnec a teplovzdornou misku s o něco širším průměrem, která do něj hezky zapadá, ale udrží se na jeho okraji a nedotýká se dna.
- Hlubší hrnec naplňte vodou a postavte na sporák. Voda by měla zabírat jednu třetinu, maximálně polovinu objemu nádoby. Vodu přiveďte k varu. Až se začne klokotem vařit, zmírněte zdroj tepla. Voda musí jen jemně perlit, aby vytvářela teplo a páru, jinak by se čokoláda, kterou za chvíli začnete rozpouštět, srazila.
- Na hrnec s vodou postavte misku, do které jste rozlámali čokoládu. Pozor, ještě jednou připomínáme, že se nesmí dotýkat dna hrnce ani horké vody. Čokoládu občas promíchejte, dokud se nerozpustí. Trvá to podle množství rozpouštěné čokolády.
Na co dát pozor
Při rozpouštění ve vodní lázni je velmi důležité, aby se do horního hrnce nebo misky s čokoládou nedostala pára. I trocha vody může způsobit, že se čokoláda srazí.
Jak vybrat tu nejlepší čokoládu
Každý dezert je jen tak dobrý, jak dobré a kvalitní jsou vstupní suroviny. Při nákupu čokolády čtěte pozorně informace na obalu, abyste si nekoupili výrobek, který jako čokoláda pouze vypadá. Obloukem se vyhněte tabulkám s obsahem ztužených tuků. Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr.
- U mléčné čokolády počítejte ještě s obsahem sušeného (plnotučného) mléka. Poohlédnout se můžete také po čokoládě s certifikáty bio (čokoláda z ekologického zemědělství), fair trade (zaručuje férové podmínky pro pěstitele) nebo UTZ (kakao pěstované udržitelným způsobem, podobně jako fair trade se zaměřuje na dobré životní podmínky pěstitelů).
- Kromě skvělé čokolády získáte také dobrý pocit jako bonus navíc.
Vybírat můžete z hořké nebo mléčné čokolády. Mléčná obsahuje přibližně 25 % kakaové hmoty a sušené mléko. Hořká čokoláda začíná na obsahu 35 % kakaové hmoty. Doporučujeme ale nejméně 60 % pro intenzivnější chuť. Čokoládu do kuchyně koupíte jako tabulku nebo ve formě peciček. Ty se rychleji a rovnoměrněji rozpouští. Nalámanou tabulku zase doporučíme použít všude tam, kde chcete pořádné kusy čokolády, třeba v perníku nebo sušenkách.