0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková smažená rýže

Květáková smažená rýže

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1217 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 49 g
Tuky 68 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přeměnili jsme jedno z nejoblíbenějších asijských fastfoodových jídel do zdravější podoby – rýži jsme vyměnili za květák! Vznikl tak talíř plný zeleniny, který vás skvěle zasytí bez výčitek svědomí.

Suroviny

květák 1 ks
arašídový olej 2 PL
vejce 2 ks
sójová omáčka 2 PL
krevety 300 g
vyloupané
česnek 2 stroužek
drcený
zázvor (čerstvý) 1 ks
nastrouhaný 5cm kousek
chilli paprička 2 ks
červená, nakrájená nadrobno
1 PL
ústřicová omáčka
sezamový olej 1 ČL
koriandr
čerstvý, k podávání
citron
nebo limetka, na klínky, k podávání

1 Růžičky květáku a nedřevnatou část stonku rozmixujte nadrobno, velikost kousků by měla připomínat rýži.

2 Ve woku rozehřejte na středním plameni 1 lžíci arašídového oleje. Vejce prošlehejte s 1 lžící sójové omáčky, vlijte do pánve a zakružte jí tak, aby vejce pokryla co největší plochu. Opékejte asi minutu tak, aby byla omeleta skoro propečená. Vyjměte ji a dejte stranou.

3 Vlijte zbylý olej a zvyšte plamen. Vsypte krevety a opékejte je zhruba minutu. Vyjměte je z pánve, dejte stranou a vsypte česnek, zázvor a chilli, opékejte 1–2 minuty, dokud se vše nerozvoní. Většinu vyjměte a vlijte do pánve ústřicovou omáčku, sezamový olej, zbylou sójovou omáčku a minutu povařte. Vsypte květák a 3–5 minut zvolna opékejte, aby květák změkl, přidejte krevety, promíchejte a rozdělte na talíře.

4 Omeletu natrhejte nebo stočte a nakrájejte na proužky a rozdělte na talíře. Posypte koriandrem a opečeným zázvorem s chilli. Podávejte s klínky citronu či limety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit