Květáková smažená rýže

Květáková smažená rýže

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1217 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 49 g
Tuky 68 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přeměnili jsme jedno z nejoblíbenějších asijských fastfoodových jídel do zdravější podoby – rýži jsme vyměnili za květák! Vznikl tak talíř plný zeleniny, který vás skvěle zasytí bez výčitek svědomí.

Související recepty

Suroviny

květák 1 ks
arašídový olej 2 PL
vejce 2 ks
sójová omáčka 2 PL
krevety 300 g
vyloupané
česnek 2 stroužek
drcený
zázvor (čerstvý) 1 ks
nastrouhaný 5cm kousek
chilli paprička 2 ks
červená, nakrájená nadrobno
1 PL
ústřicová omáčka
sezamový olej 1 ČL
koriandr
čerstvý, k podávání
citron
nebo limetka, na klínky, k podávání

1 Růžičky květáku a nedřevnatou část stonku rozmixujte nadrobno, velikost kousků by měla připomínat rýži.

2 Ve woku rozehřejte na středním plameni 1 lžíci arašídového oleje. Vejce prošlehejte s 1 lžící sójové omáčky, vlijte do pánve a zakružte jí tak, aby vejce pokryla co největší plochu. Opékejte asi minutu tak, aby byla omeleta skoro propečená. Vyjměte ji a dejte stranou.

3 Vlijte zbylý olej a zvyšte plamen. Vsypte krevety a opékejte je zhruba minutu. Vyjměte je z pánve, dejte stranou a vsypte česnek, zázvor a chilli, opékejte 1–2 minuty, dokud se vše nerozvoní. Většinu vyjměte a vlijte do pánve ústřicovou omáčku, sezamový olej, zbylou sójovou omáčku a minutu povařte. Vsypte květák a 3–5 minut zvolna opékejte, aby květák změkl, přidejte krevety, promíchejte a rozdělte na talíře.

4 Omeletu natrhejte nebo stočte a nakrájejte na proužky a rozdělte na talíře. Posypte koriandrem a opečeným zázvorem s chilli. Podávejte s klínky citronu či limety.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit