Zdraví a fungování našich mozků v pokročilém věku ovlivňuje i to, jak se k nim chováme po celý život. Poškození mozku vedoucí k demenci začíná desítky let před tím, než se projeví první příznaky. Proto není na jídelníček pro zdravý mozek nikdy příliš brzy.
- Strava prospívající mozku může zlepšit také školní výsledky školáků a studentů na všech stupních škol, protože působí na soustředěnost a paměť.
- Duševní zdatnost svých dětí můžete podpořit, když do jejich (a také svého, protože příklady táhnou) jídelníčku zařadíte ořechy, luštěniny, ryby a další – samozřejmě s ohledem na indivivuální alergie a intolerance.
- Mozek též potřebuje pro správnou funkci dostatečné prokrvení – a o to se stará zdravé srdce a cévy. Na srdečně-cévníí choroby si také často ,zaděláváme‘ od mládí.
- Vysoce průmyslově zpracované výrobky (i slané) se mimo jiné vyznačují přidaným cukrem a nejsou proto hodné pro dospělé natož pro děti. To se týká celé řady výrobků od trvanlivého croissantu plněného kakaovým krémem, přes mléčné řezy, sušenky, křupky, hotové sendviče, konzervy až po smažené kuřecí nugetky.
Vejce
Vejce jsou plná živin, které mají zásadní význam pro vývoj mozku a kognitivní funkce, včetně vitaminu B12, bílkovin, selenu a cholinu. Ze studií vyplývá, že cholin může první čtyři roky života dítěte příznivě ovlivňovat vývoj mozku, chránit před poškozením nervových buněk a zlepšit kognitivní funkce. Žloutky jsou zdrojem lecitinu, který podporuje činnost mozku.
Borůvky a jiné bobule
Tmavé bobul jako třeba borůvky, černý a červený rybíz nebo ostružiny obsahují antioxidanty antokyany, které mohou zvyšovat průtok krve mozkem, působí protizánětlivě a podporují tvorbu nových nervových buněk.
- Výsledky řady studií naznačují, že konzumace tmavých bobulí pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce u dětí.
Ryby a mořské plody
Mořské plody a ryby jsou zdrojem mnoha živin, které jsou důležité zejména pro funkci mozku, včetně omega-3, jódu a zinku. Například zinek tělo potřebuje pro tvorbu a vývoj nervových buněk, zatímco tuky omega-3 jsou nezbytné pro normální funkci mozku. Tělo potřebuje jód k produkci hormonů štítné žlázy, které hrají důležitou roli při vývoji mozku.
Listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta, rukola a hlávkový salát, obsahuje látky chránící mozek, včetně vitaminu B9 kyseliny listové, flavonoidů, karotenoidů a vitaminů E a K.
Kakao a kakaové výrobky
Kakaové boby obsahují antioxidanty, katechin a epikatechin. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky a chrání mozek.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin a v Česku také jódu, který dostávají krávy s krmivem. Jód je prvek, který tělo potřebuje pro vývoj mozku a kognitivních funkcí. Kysané mléčné výrobky zase obsahují bakteriální kultury, které prospívají trávení. A trávicí systém s mozkem přímo komunikuje.
- Ideální snídaní je například jogurt, jogurt, kyška nebo podmáslé.
- Kromě toho jsou mléčné produkty zdrojem mnoha dalších živin, které jsou důležité pro vývoj a funkci mozku jako například zinku, B12 a selenu.
Fazole
Pokud vaše dítě nechce jíst červené maso či játra, je potřeba mu zajistit jiný zdroj železa. Nejlepším zdrojem jsou sice živočišné produkty, protože železo z nich se lépe vstřebá, ovšem existují i rostlinné zdroje jako například fazole, sušené ovoce, obiloviny, ořechy, semena. Důležité je zároveň přijímat vitamin C, který je pro vstřebávání železa nezbytný.
- Nedostatek železa je také spojován s poruchou pozornosti s hyperaktivitou.
- Za nejvíce ohrožené nedostatkem železa jsou děti do 7 let.
Ořechy a semínka
Ořechy a semínka obsahují živiny, které souvisejí se zlepšením kognitivních funkcí. Patří mezi ně vitamin E, zinek, kyselina listová, železo a bílkoviny. Některé jsou také zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin.
Droždí
Kvasnice a výtažky z nich jsou plné vitaminů skupiny B. Posilují mozek a napomáhají koncentraci. Podívejte se po pomazánce Marmite (mají ji například v Tescu) a občas ji nabídněte dětem k snídani. Nebo zkuste připravit drožďovou pomazánku, třeba vašim dětem zachutná.
Banány
Obsahují bílkovinu triptofan a aminokyseliny, které zásobují tělo serotoninem – hormonem dobré nálady. Sice nemají přímý vliv na inteligenci, ale tím, že předcházejí depresi a chmurám, podporují chuť k učení.
Zdroje informací: magazín Health, Medical News Today, BBC Good Food