Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké jsou nejoblíbenější bramborové přílohy a jak si je připravit

Znáte všechny nejoblíbenější bramborové přílohy?
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Brambory a jejich podoby mají zástupy příznivců po celém světě. Kolik bramborových příloh znátev y? Vařené brambory nebo bramborová kaše jsou starou dobrou osvědčenou klasikou. Vyzkoušet však můžete i další možnosti a na konci článku si udělat náš bramborový kvíz!

Chorvatská blitva

V Chorvatsku nechybí v žádném restauračním menu. Blitva se podává jako příloha k masu i rybám. Někdy se konzumuje také jako lehký předkrm. Její hlavní přísadou jsou brambory, ale co dalšího dělá blitvu pravou chorvatskou blitvou?

  • Nesmí chybět podušený špenát nebo mangold.
  • Po celém Chorvatsku se také blitva podává v různých variantách, občas s nasekanými vlašskými ořechy, jindy s olivami nebo posypaná nastrouhaným ovčím sýrem.
  • Na dochucení blitvy se kromě soli a pepře používají také plátky orestovaného česneku, olivový olej a čerstvě mletý pepř.

Německý bramborový salát s vývarem

Často se pro tento druh bramborové přílohy používá název vídeňský salát.

  • Od toho našeho se liší zejména tím, že se do něj nepřidává majonéza, ale speciální zálivka, kterou tvoří nejlépe hovězí vývar, bílý vinný ocet a řepkový nebo slunečnicový olej.
  • Tajemství dobrého německého neboli vídeňského bramborového salátu spočívá především v tom, že se hotová zálivka musí vmíchávat pouze do teplých brambor. Škrob z teplých brambor zálivku krásně zahustí. V případě, že zálivku zamícháte již do vychladlých brambor, může po uležení salát zvodnatět.
  • Brambory je nejlepší být uvařit páře, protože tak do sebe lépe vstřebávají přidanou zálivku. 

Co dalšího ale pravý německý salát obsahuje? Žádný základní recept neexistuje, v rakouských i německých restaurací ho najdete v mnoha obměnách. Například s červenou řepou, nakládanou okurkou a cibulí nebo třeba s natvrdo uvařeným vajíčkem.

Patatas Bravas

Jsou jedním z nejoblíbenějších španělských tapas neboli malých pochoutek na zobání k vínu, které dostanete v každém tapas baru po celém světě. Mohou tvořit i samostatný pokrm nebo slouží i jako příloha k masu nebo rybám. Co patatas bravas vlastně jsou?

  • Jde o pečené brambory nejčastěji v kombinaci se omáčkou salsa brava.
  • Salsa brava je jakási alternativa k mexickým salsám. Připravuje se z vyzrálých rajčat, cibule, česneku, mleté sladké papriky, olivového oleje, špetky cukru a také z chilli a čerstvé petrželky.
  • Brambory se nejprve uvaří v osolené vodě i se slupkou. Malé brambory můžete nechat vcelku, velké se krájejí na kostičky. Obojí se následně orestuje na pánvi.
  • Zdravější variantu představuje pečení brambor v troubě. Na závěr můžete brambory přelité salsou posypat sýrem, třeba chedarem.

Ale i u nás v Česku existuje spoustu bramborových příloh, které patří v kuchařské sféře k těm, které se po staletí drží na předních příčkách. Které to jsou?

Bramborová kaše

Někdy se jí také říká pyré. Připravuje se z uvařených a oloupaných brambor.

  • Nejčastěji se připravuje tak, že se brambory rozmačkají dohladka společně s teplým mlékem, máslem, solí a pepřem.
  • V různých obměnách můžete do bramborové kaše přidat smetanu, sýr, bylinky nebo spolu s bramborami rozmačkat například vařený celer nebo květák.

Šťouchané brambory

Rozšťouchané vařené brambory (nové můžete i se slupkou) společně s trochou vody z vaření, mlékem nebo zakysanou smetanou.

  • Často se k nim také přidává na kostičky osmažená slanina, čerstvé bylinky, například petrželka, jarní cibulka nebo libeček.

Bramborové knedlíky

Knedlo zelo vepřo si bez nich Češi nedokážou vůbec představit. Bramborové knedlíky připravujeme z uvařených brambor, které rozšťoucháme nebo rozmixujeme a přidáme k nim hrst krupičky, hrst hladké mouky a také jedno vejce.

  • Naše babičky a prababičky do těsta také přidávaly nakrájené pečivo, především housku, rohlíky nebo veku. Samozřejmě těsto nezapomeneme osolit. Z něj pak vyválíme podlouhlý knedlík, který vaříme v páře nebo ve vroucí osolené vodě.

Zapečené brambory

Často se jí i samotné, někdy skvěle poslouží jako příloha k pečenému masu. Syrové oloupané brambory se nakrájejí na tenké plátky a po vrstvách se skládají do zapékací mísy vytřené máslem. Často se ještě před vyskládáním do zapékací mísy promíchávají se solí, pepřem, provensálským kořením a s prolisovaným česnekem. Jakmile brambory v troubě změknou, přelijí se omáčkou připravenou ze zakysané smetany smíchané s vejcem.

Bramborový salát

K českým Vánocům patří bramborový salát. Představa o tom, co by v něm mělo být, se ale velmi různí.

  • Někteří zastávají názor, že uzenina, salám nebo maso do bramborového salátu nepatří.
  • Jiní zase tvrdí, že do něj nepatří cibule nebo vajíčko.
  • Všechny recepty ovšem mají něco společné a to je především majonéza, kterou lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, hořčice, na kostičky nakrájená mrkev, celer, nakládaná okurka a natvrdo uvařené vejce.  

Vařené brambory

Tahle příloha jednoznačně vede. Je jednoduchá, a když máme opravdu chutné brambory, neexistuje nic lepšího. Vařené brambory se hodí také k omáčkám a výpekům, které dovedou nasáknout. Skvěle doprovodí i smažené pokrmy.

  • Brambory nejprve zbavte slupky a uvařte v osolené vodě, pak je nakrájte na velké kostky a servírujte se s plátkem másla, který se na bramborách krásně rozpustí.
  • Dozdobte pažitkou, petrželkou, libečkem či jarní cibulkou.

Hledáte inspiraci na nové recepty, v nichž hrají hlavní roli brambory? Inspirujte se třeba v naší Apetit kuchařce Brambory. Nabízí vám přes sto receptů, které si zamiluje celá vaše rodina.

Zdroje informací: Britannica, CroatiaWeek

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč