Brambory a jejich podoby mají zástupy příznivců po celém světě. Kolik bramborových příloh znátev y? Vařené brambory nebo bramborová kaše jsou starou dobrou osvědčenou klasikou. Vyzkoušet však můžete i další možnosti a na konci článku si udělat náš bramborový kvíz!
Chorvatská blitva
V Chorvatsku nechybí v žádném restauračním menu. Blitva se podává jako příloha k masu i rybám. Někdy se konzumuje také jako lehký předkrm. Její hlavní přísadou jsou brambory, ale co dalšího dělá blitvu pravou chorvatskou blitvou?
- Nesmí chybět podušený špenát nebo mangold.
- Po celém Chorvatsku se také blitva podává v různých variantách, občas s nasekanými vlašskými ořechy, jindy s olivami nebo posypaná nastrouhaným ovčím sýrem.
- Na dochucení blitvy se kromě soli a pepře používají také plátky orestovaného česneku, olivový olej a čerstvě mletý pepř.
Německý bramborový salát s vývarem
Často se pro tento druh bramborové přílohy používá název vídeňský salát.
- Od toho našeho se liší zejména tím, že se do něj nepřidává majonéza, ale speciální zálivka, kterou tvoří nejlépe hovězí vývar, bílý vinný ocet a řepkový nebo slunečnicový olej.
- Tajemství dobrého německého neboli vídeňského bramborového salátu spočívá především v tom, že se hotová zálivka musí vmíchávat pouze do teplých brambor. Škrob z teplých brambor zálivku krásně zahustí. V případě, že zálivku zamícháte již do vychladlých brambor, může po uležení salát zvodnatět.
- Brambory je nejlepší být uvařit páře, protože tak do sebe lépe vstřebávají přidanou zálivku.
Co dalšího ale pravý německý salát obsahuje? Žádný základní recept neexistuje, v rakouských i německých restaurací ho najdete v mnoha obměnách. Například s červenou řepou, nakládanou okurkou a cibulí nebo třeba s natvrdo uvařeným vajíčkem.
Patatas Bravas
Jsou jedním z nejoblíbenějších španělských tapas neboli malých pochoutek na zobání k vínu, které dostanete v každém tapas baru po celém světě. Mohou tvořit i samostatný pokrm nebo slouží i jako příloha k masu nebo rybám. Co patatas bravas vlastně jsou?
- Jde o pečené brambory nejčastěji v kombinaci se omáčkou salsa brava.
- Salsa brava je jakási alternativa k mexickým salsám. Připravuje se z vyzrálých rajčat, cibule, česneku, mleté sladké papriky, olivového oleje, špetky cukru a také z chilli a čerstvé petrželky.
- Brambory se nejprve uvaří v osolené vodě i se slupkou. Malé brambory můžete nechat vcelku, velké se krájejí na kostičky. Obojí se následně orestuje na pánvi.
- Zdravější variantu představuje pečení brambor v troubě. Na závěr můžete brambory přelité salsou posypat sýrem, třeba chedarem.
Ale i u nás v Česku existuje spoustu bramborových příloh, které patří v kuchařské sféře k těm, které se po staletí drží na předních příčkách. Které to jsou?
Bramborová kaše
Někdy se jí také říká pyré. Připravuje se z uvařených a oloupaných brambor.
- Nejčastěji se připravuje tak, že se brambory rozmačkají dohladka společně s teplým mlékem, máslem, solí a pepřem.
- V různých obměnách můžete do bramborové kaše přidat smetanu, sýr, bylinky nebo spolu s bramborami rozmačkat například vařený celer nebo květák.
Šťouchané brambory
Rozšťouchané vařené brambory (nové můžete i se slupkou) společně s trochou vody z vaření, mlékem nebo zakysanou smetanou.
- Často se k nim také přidává na kostičky osmažená slanina, čerstvé bylinky, například petrželka, jarní cibulka nebo libeček.
Bramborové knedlíky
Knedlo zelo vepřo si bez nich Češi nedokážou vůbec představit. Bramborové knedlíky připravujeme z uvařených brambor, které rozšťoucháme nebo rozmixujeme a přidáme k nim hrst krupičky, hrst hladké mouky a také jedno vejce.
- Naše babičky a prababičky do těsta také přidávaly nakrájené pečivo, především housku, rohlíky nebo veku. Samozřejmě těsto nezapomeneme osolit. Z něj pak vyválíme podlouhlý knedlík, který vaříme v páře nebo ve vroucí osolené vodě.
Zapečené brambory
Často se jí i samotné, někdy skvěle poslouží jako příloha k pečenému masu. Syrové oloupané brambory se nakrájejí na tenké plátky a po vrstvách se skládají do zapékací mísy vytřené máslem. Často se ještě před vyskládáním do zapékací mísy promíchávají se solí, pepřem, provensálským kořením a s prolisovaným česnekem. Jakmile brambory v troubě změknou, přelijí se omáčkou připravenou ze zakysané smetany smíchané s vejcem.
Bramborový salát
K českým Vánocům patří bramborový salát. Představa o tom, co by v něm mělo být, se ale velmi různí.
- Někteří zastávají názor, že uzenina, salám nebo maso do bramborového salátu nepatří.
- Jiní zase tvrdí, že do něj nepatří cibule nebo vajíčko.
- Všechny recepty ovšem mají něco společné a to je především majonéza, kterou lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, hořčice, na kostičky nakrájená mrkev, celer, nakládaná okurka a natvrdo uvařené vejce.
Vařené brambory
Tahle příloha jednoznačně vede. Je jednoduchá, a když máme opravdu chutné brambory, neexistuje nic lepšího. Vařené brambory se hodí také k omáčkám a výpekům, které dovedou nasáknout. Skvěle doprovodí i smažené pokrmy.
- Brambory nejprve zbavte slupky a uvařte v osolené vodě, pak je nakrájte na velké kostky a servírujte se s plátkem másla, který se na bramborách krásně rozpustí.
- Dozdobte pažitkou, petrželkou, libečkem či jarní cibulkou.
Hledáte inspiraci na nové recepty, v nichž hrají hlavní roli brambory? Inspirujte se třeba v naší Apetit kuchařce Brambory. Nabízí vám přes sto receptů, které si zamiluje celá vaše rodina.
Zdroje informací: Britannica, CroatiaWeek