Základní bramborové gnocchi

Základní bramborové gnocchi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (23)
Více než hodinu Velmi snadné pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2105 kcal
Bílkoviny 82 g
Cukr 257 g
Tuky 74 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doporučujeme připravit alespoň dvojnásobné množství. Část (neuvařených) noků rozložte v jedné vrstvě na lehce pomoučněný tác a zamrazte. Pak sesypte do sáčku, dobře uzavřete; v mrazáku je lze uchovat zhruba půl roku.

Suroviny

brambory 1 kg
moučné, varný typ C
sůl 1 kg
hrubá, na pečení
parmazán 40 g
strouhaný
mouka pšeničná hladká 100 g
prosátá + na vál
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
žloutek 2 ks

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku nasypte hrubou sůl ve vrstvě vysoké asi 3 cm a rozložte na ni omyté a osušené brambory. Pečte téměř 1 hodinu, až budou brambory uvnitř měkké. Vyjměte a nechte trochu zchladnout.

2 Brambory přepulte a lžící vyberte dužinu do mísy. Rozšťouchejte dohladka. Přidejte parmazán a mouku, osolte a opepřete, promíchejte. Přidejte žloutky a zpracujte, až se hmota začne spojovat. Na pomoučněné pracovní ploše hněťte asi 1 minutu na soudržné těsto.

3 Těsto rozdělte na 4 díly a vytvořte válečky dlouhé asi 30 cm. Rozkrájejte je na 5 cm dlouhé noky a rozložte je na pomoučněný plech či tác.

4 Noky vařte po částech ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty, až vyplavou k hladině. Vybírejte je děrovanou sběračkou.

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit