Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zdravé a chutné alternativy špenátu

Zdravé a chutné alternativy špenátu
ZDROJ: Pixabay: Stux
sdílet:

Což takhle dát si mangold? Obměňte klasiku v podobě špenátu za netradiční chutné listy řepy, kadeřávku, mangoldu, pak choi, čekanky nebo fenyklu a vyzkoušejte nové recepty plné vitaminů a svěží chuti. Těšíte se na lehké letní saláty nebo toužíte po teplém jídle plném živin? Podívejte se na naše tipy a vychutnejte si sezónní listovou zeleninu naplno.

Mangold

Zatímco mladé listy mangoldu lákají k přípravě letního salátu, starší a větší listy se výborně hodí pro tepelnou úpravu.

  • Tato listová zelenina s výraznými barvami i chutí pochází ze Středomoří a lze velmi snadno vypěstovat i na našich českých zahrádkách.
  • Základní odrůda mangoldu je známá svým červeno-růžovým řapíkem a zelenými listy. Setkat se však můžeme i s dalšími barvami řapíku, například mangold duhový zbarvuje svůj stonek do žluta nebo dokonce do fialova.
  • Mangold je skvělou alternativou špenátu a připravit jej můžete klasicky dušený nebo ho přidat k luštěninám do polévky, které dodá svěží barvy, vitaminy a skvělou chuť.
Hustá cizrnovo-bramborová polévka

Hustá cizrnovo-bramborová polévka

Více

Kadeřávek

Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá, lidově také kudrnatá kapusta, se těší čím dál větší oblibě, a to hlavně pro své cenné výživové hodnoty.

  • Tato dvouletá rostlina dobře snáší i mrazivé teploty, proto je skvělým zdrojem vitaminů zejména v zimě.
  • V kuchyni kadeřávek využijeme jak v syrovém stavu do salátů, tak tepelně upravený. Použít ho můžeme například do polévek, zapečených zeleninových pokrmů nebo těstovin.
  • Čerstvý kadeřávek je bohatý na vitaminy B, C a A  a důležité minerální látky jako fosfor, vápník a draslík. Je rovněž známý pro své preventivní účinky nádorových onemocnění. 
Pečený kadeřávek s vejci

Pečený kadeřávek s vejci

Více

Řepný list

Věděli jste, že červenou řepu je možné konzumovat celou včetně listů?

  • Řepný list je vzhledově podobný mangoldu a stejně ho můžeme využít i v kuchyni. Nejvíc vitaminů a minerálů obsahují řepné listy od května do července, kdy se těší plné síle.
  • Listy řepy se skvěle hodí i do letního salátu. Efektivně je upotřebíte také do polévky, kde je stačí krátce povařit.

Pak Choi

Brukev čínská neboli pak choi je odrůdou čínského bílého zelí, která netvoří hlávky, ale pyšní se krátkými dužnatými řapíky a krásně zelenými listy. Pak choi považujeme za příbuzného mangoldu, používá se hojně zejména v asijské kuchyni. Konzumací této listové zeleniny přijdeme k bohaté náloži vitaminů nabízí i prevenci nádorových onemocnění.  

Tak chutná pravá Asie

Tak chutná pravá Asie

Více

Čekanka

Pravidelná konzumace čekanky má blahodárný vliv na zdraví, proto byla tato jedlá rostlinka vždy považována spíše za lék než za jídlo.

  • Čekankové puky, jak se mladým listům čekanky říká, se svou mírně nahořklou chutí hodí pro studenou i teplou kuchyni.
  • Setkat se můžeme se dvěma odrůdami, a to bílou a červenou. Svými léčivými účinky pomáhá zlepšit kvalitu spánku, podporuje funkci kardiovaskulárního systému a reguluje činnost trávicí soustavy. 
Jezte v sezoně: čekanka

Jezte v sezoně: čekanka

Více

Fenykl 

Fenykl se považuje za zázračný přírodní lék proti nadýmání. Z fenyklových semínek se nejčastěji připravuje čerstvý čaj jako akutní pomoc při bolestech břicha, své o tom vědí maminky malých dětí, kterým je možno podávat fenyklový čaj po doušcích již od útlého kojeneckého věku.

Bulva fenyklu tvoří bílé listy, které využijeme do salátu nebo jako lahodný vegetariánský oběd. Svěží anýzová chuť výborně ladí s rybou, těstovinami a mimořádně chutné je fenyklové rizoto.  

Ryba s fenyklem pečená v papilotě

Ryba s fenyklem pečená v papilotě

Více
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit