Kdo by odolal dokřupava smaženému, uvnitř šťavnatému řízku, který voní a chutná po bylinkách a česnekovém másle? Pokud jste právě teď dostali chuť na tuto ukrajinskou klasiku, rádi vám poradíme, jak si kyjevský kotlet připravit doma.
Kyjevský řízek nebo také kotlet k nám spolu s dalšími kulinářskými skvosty doputoval z Ukrajiny, jak sám název řízku napovídá. Co je pro tento řízek typické?
- Kyjevský řízek je uvnitř plněný náplní z másla, česneku a bylinek a obalovaný v mouce, vejcích a strouhance.
Popularitě se kyjevský řízek pro svou křupavou krustu a bylinkovou máslovou náplň těší v restauracích po celém světě. První zmínky o řízku s ochuceným máslem uvnitř sahají až do dob ruského carství. Nejvíce se však recept na kyjevský řízek rozšířil mezi 19. a 20. století.
Hlavní chod na večeři s Gorbačovem i hotovka ze supermarketu
Bohužel, stejně jako samotný Kyjev stal se i kyjevský řízek součástí tahanice o to, zda původní recept náleží více Rusku či Ukrajině. Většina dostupných informací však dokládá, že o podobu kyjevského řízku, jak jej známe dnes, se zasloužila Ukrajina.
- Kyjevský řízek se podával jako hlavní chod na obědě uspořádaném Gorbačovem pro umělce a intelektuály v květnu 1990 na sovětském velvyslanectví ve Washingtonu. Obědu se zúčastnili herci Gregory Peck či Jane Fondová, spisovatelé Ray Bradbury a Isaac Asimov a další.
- Inspiraci na obalovaný řízek plněný máslem získali kuchaři v Paříži, tehdejší i současné gastronomické velmoci.
- Nejčastěji se kyjevský řízek připravuje z kuřecího masa.
- O novou recepturu obsahující kromě másla také česnek a bylinky se postarala Cathy Chapmanová, mladá zaměstnankyně firmy Marks and Spencer v Británii, na jejímž supermarketovém menu se brzy objevila nabídka chlazeného kyjevského řízku jako hotovka.
Právě chlazená hotovka v podobě kyjevského řízku prý vysvobodila britské ženy od plotny. Stačilo se cestou z práce zastavit v supermarketu, doma vložit řízek do mikrovlnky či trouby a večeře byla na stole.
My však dáváme přednost čerstvým surovinám a domácí přípravě, proto pro vás máme několik osvědčených receptů, jak si kyjevský kotlet připravit. Najdete tu i recept na rychlý kyjevský řízek.
Jak na dokonalý kyjevský řízek?
Snad každý obyvatel Ukrajiny by vám vedle boršče doporučil ochutnat kyjevský řízek. A pravdou je, že tento máslem, bylinkami a česnekem ovoněný a šťavnatý kousek masa rozhodně stojí za ochutnání.
- Jeho příprava je navís snadná a podle našich receptů to hravě zvládne úplně každý. Celý postup na kyjevský řízek najdete v receptu níže. Česnekové máslo doporučujeme připravit dva dny dopředu, aby se chutě vzájemně propojily.
Kyjevský řízek si nejlépe vychutnáte teplý s porcí brambor, čerstvého salátu a přidat můžete třeba domácí kečup nebo majonézu.
Zdroje informací: Seznam Zprávy, Letem gastro světem, Apetit