Kyjevský kuřecí řízek je naprostá delikatesa, jejíž kouzlo tkví v ochuceném másle. Česnekové máslo si udělejte dva dny předem a uchovejte zabalené v potravinářské fólii v lednici. Před přípravou řízků jej nechte povolit na pokojovou teplotu.
Suroviny
Postup
Na česnekové máslo dobře promíchejte všechny suroviny. Z ochuceného másla vytvarujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 48 hodin do lednice.
Do řízků udělejte z boku kapsu – ostrým nožem je naplocho (podélně) nařízněte, ale dejte pozor, abyste maso nikde nepropíchli, později by z něj mohlo vytékat máslo. Do každého otvoru vložte ochucené máslo (cca 2 silnější plátky – přibližně 1/4 másla by měla zbýt na opékání) a kapsu uzavřete, případně sklepněte paličkou.
Vejce prošlehejte v misce. Přidejte větší špetku soli a trochu pepře do mouky a nastrouhanou citronovou kůru vmíchejte do strouhanky. Řízky obalte postupně v mouce, vejcích a ochucené strouhance.
Troubu rozehřejte na 200/180 °C. V pánvi vhodné do trouby rozehřejte zbylé ochucené máslo (cca 25 g) a opečte na něm řízky, nejdřív z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Potom přesuňte pánev do trouby a nechte dopéct 10–20 minut (záleží na velikosti a tloušťce řízků). Podávejte s polníčkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Řízek – milovaná klasika(11 receptů )
- Kopřiva, petrželka a pažitka: 24 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky (24 receptů )