Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zeptejte se redakce: Mazanec

mazanec
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Mazanec patří k tradičním velikonočním pochoutkám. Pokud nesmí ani na vašem stole chybět, zbystřete svou pozornost. 

 

Dobrý den, zkoušela jsem dělat mandlový mazanec. Těsto jsem dělala přesně podle uvedeného postupu, jen jsem jej dělala v robotu (dělám to tak vždy). Těsto však bylo lesklé, jakoby na povrchu mastné. Máslo jsem dala jako poslední položku, jak je uvedeno v postupu. Mazanec při pečení praskal, celkově bych řekla, že byl málo nadýchaný. Kynuté těsto dělám opravdu často a toto se mi nikdy nestalo. Můžete mi prosím říct, kde jsem udělala chybu? Předem děkuji.

Dobrý den, mrzí nás, že se Vám mazanec nevyvedl. Těsto máme odzkoušené, tak jak je uvedené v receptu, který je míněn jako přídavek k číslovaným radám, které by měly platit i pro jiné recepty, pokud se s nimi slučují. 

Těsto vždy zaděláváme ručně, dobře se mi s ním pracuje a dobře se mi peče, a i na fotografování ho naše foodstylistka zpracovávala ručně, jak je uvedeno v článku. 
Nezdá se nám však, že robot by byl samotný důvod neúspěchu – ačkoli by možná bylo lepší, kdybyste se držela postupů, které se Vám při práci s ním osvědčily. 

Bohužel nezmiňujete, jakou mouku a droždí jste použila... Uvedené těsto opravdu je vždy mastnější než obvyklé mazancové těsto, pokud Vám vadí sám tento fakt, zaměňte mandle za stejné množství mouky. 

Můžeme jen hádat, zda jste použila máslo změklé, jak je uvedeno v receptu, nebo rozpuštěné z rady číslo 13. Dále nevíme, zda jste těsto nechala kynout jako přímo v receptu (a jak dlouho a při jaké teplotě), nebo jste využila radu číslo 17, která by měla jistit praskání při pečení. 

Další možnost, proč Vám mazanec popraskal, naznačuje rada číslo 19. Otázka také je, kde a jak moc Vám vlastně mazanec popraskal – zda se zvedl dole při obvodu, nebo praskal příčně… 

Mazanec, který pečeme, i ten, který jsme fotografovali, byl plný drobnějších vzduchových bublinek, takže opravdu nadýchaný, vláčný a lehký a s chutí jsme ho snědli – po dofocení v nás zmizel opravdu bleskově. Bohužel nezmiňujete, jestli jste svůj mazanec ochutnala a jaký vlastně byl. 

Že bochánek 100% nepopraská, se bohužel zaručit nedá - a netvrdíme, že se nám to nikdy ani trochu nepřihodilo... V některých starších kuchařkách se dokonce tvrdilo, že čím je kynuté těsto bohatší a chuťově lepší, tím víc se "mstí" při pečení, absolutní vzhledová dokonalost tedy nemusí nutně znamenat nejlepší výsledek. 
 

Související články

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?
  • Tipy a triky

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Začátek velikonočních svátků připadá na neděli následující po prvním jarním úplňku. Většinou se na ně můžeme těšit v rozmezí mezi 23. březnem a 26. dubnem. Je-li úplněk v neděli, svátky se konají až tu nadcházející. V tomto roce si svátky...
25 tipů, jak udělat těsto na dokonalý mazanec
  • Novinky a zajímavosti

25 tipů, jak udělat těsto na dokonalý mazanec

Stáňa Moravcová vám spolu se zkušenými cukráři prozradí vše, co potřebujete znát, abyste letos poctili Velikonoce dokonalým mazancem. Pokud se budete držet jejich rad, upečete mazanec, který bude kyprý, hebký a vláčný. Mimochodem, napadlo...
Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!
  • Novinky a zajímavosti

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!

Všechny kurzy budou probíhat v Praze v kuchařském Atelieru Culinari (Zenklova č. 117/62, Praha 8). Kurzy jsou určeny všem, kteří se chtějí naučit vařit a péct bez lepku, mléka a vajec, a neví, jak na to. Vařit bezlepkově bylo...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit