0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidloň
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 127
Do hodiny Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7092 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 860 g
Tuky 291 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen!

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání plechů
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 200 g
vejce 5 ks
Na dokončení
polotučný (750 g)
vanilkový cukr 4 bal
3–4 balíčky, podle chuti
600 g
ztužovač 2 bal
šlehačky
švestková povidla 250 g
rum 100 ml
tuzemský
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.

4

Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.

5

Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.

6

Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

7

Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.

8

Poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

Anonym

Dneška jsem se rozhodla recept vyzkoušet.Netuší v jaké troubě bylo pečeno,ale po 20-ti minutách jsem měla pláty stále syrové. Nakonec jsem pekla asi 2 hodiny a pak jsem to vzdala.Zbytečná práce.Myslím,že jestli se rozhodnutí příště tak upeču 2 pláty listového těsta a mám závodníků hotovo.

Jana Kopřivová

Dobrý den, to nás mrzí. Bohužel netušíme, v čem je chyba, pokud jste postupovala přesně podle receptu. Nám se povidloň povedl, jak vidíte na obrázku. A od jiných čtenářů máme potvrzené, že s receptem problém neměli.

Anonym

Listové těsto ale není to samé co odpalované, tudíž půjde o jiný dezert... Navíc pokud používáte kupované, není to kvalitní, protože obsahuje ztužené tuky (včetně palmového) a aroma. Možná jste neměla pořádně rozpálenou troubu? Já jsem těsto pekla poprvé, a po 20 min. bylo akorát upečené. Pekla jsem jeden plech (dva naráz by se možná mohly péct déle).

Aneta Janošková

Nepoužívá jsem listové těsto.Myslela jsem tím,že než se dělat s odpalovány použijí listové těsto :-) Ale už jsem zjistila v čem byl asi háček.Slavná babiččina mouka na křehké pečivo.Dělala jsem pak odpalované těsto z jiné a všechno OK.

Zuzana Bačíková

Já se držela přesně receptu a byl vynikající. Určitě jsem nedělala naposledy.

Anonym

Dezert byl chuťově výborný, postup jednoduchý. Jen malá poznámka: stačil mi jeden plech (máme poměrně velkou troubu a plechy), musíte sami vyzkoušet. Krému mi přišlo zbytečně moc, příště ho udělám pouze ze 2 tvarohů a 1 šlehačky (tento poměr nám chutnal). Také doporučuji vybrat opravdu kvalitní povidla, pak je výsledek zaručen :-)

Zuzana Sitárová

Dobrý deň, na aké veľké plechy je recept určený? Ďakujem

Martina Zajícová

Dobrý den,
recept je určen na takový ten klasický plech, co bývá součástí každé trouby (tuším, že 35x42 cm). Pokud máte třeba jen větší plech nebo by vám přišlo těsta málo, určitě ho můžete rozetřít jen např. na 2/3 plechu. Jak říká kolegyně - "Roztírejte, dokud jde roztírat" :-)!

Zuzana Sitárová

Ďakujem veľmi pekne :)

Michaela Aulická

Dnes jsem dělala povidloňka přesně podle receptu a vyšel mi krásně! Dost těsta na dva velké plechy a k tomu úměrně dostatek krému. Ten jsem měla sice řidší, ale to bylo dle mého kvůli druhu použitého tvarohu. A neocenitelnou radou bylo nařezání plátu na kostky (vyšlo mi jich 24ks) díky čemuž se pak celý zakusek báječně krájel, jinak by naplň zbytečně vytékala po stranách. JEDNIČKA S HVĚZDIČKOU!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...