Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidloň
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 143
Do 90 minut Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6987 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 860 g
Tuky 291 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Povidloň – dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle moučník dostal do kolen! Mezi dva pláty upečeného odpalovaného přijde vrstva švestkových povidel a tvarohového krému se šlehačkou. Dokonalá souhra chutí a barev. I přes jeho luxusní vzhled je tento recept na povidloň skutečně jednoduchý.

Suroviny

máslo 100 g
+ na vymazání plechů
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
Na dokončení
polotučný ve vaničce (750 g)
podle chuti
600 g
šlehačky
švestková povidla 250 g
rum 50 ml
až 100 ml, tuzemský
na posypání

Postup

1

Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.

4

Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut.

5

Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.

6

Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.

7

Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet.

8

Poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

26.11.2015 20:29

Já se držela přesně receptu a byl vynikající. Určitě jsem nedělala naposledy.

15.11.2015 15:26

Dneška jsem se rozhodla recept vyzkoušet.Netuší v jaké troubě bylo pečeno,ale po 20-ti minutách jsem měla pláty stále syrové. Nakonec jsem pekla asi 2 hodiny a pak jsem to vzdala.Zbytečná práce.Myslím,že jestli se rozhodnutí příště tak upeču 2 pláty listového těsta a mám závodníků hotovo.

20.11.2015 09:34

Dobrý den, to nás mrzí. Bohužel netušíme, v čem je chyba, pokud jste postupovala přesně podle receptu. Nám se povidloň povedl, jak vidíte na obrázku. A od jiných čtenářů máme potvrzené, že s receptem problém neměli.

16.12.2015 09:40

Listové těsto ale není to samé co odpalované, tudíž půjde o jiný dezert... Navíc pokud používáte kupované, není to kvalitní, protože obsahuje ztužené tuky (včetně palmového) a aroma. Možná jste neměla pořádně rozpálenou troubu? Já jsem těsto pekla poprvé, a po 20 min. bylo akorát upečené. Pekla jsem jeden plech (dva naráz by se možná mohly péct déle).

25.01.2016 18:05

Nepoužívá jsem listové těsto.Myslela jsem tím,že než se dělat s odpalovány použijí listové těsto :-) Ale už jsem zjistila v čem byl asi háček.Slavná babiččina mouka na křehké pečivo.Dělala jsem pak odpalované těsto z jiné a všechno OK.

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč