0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče

Vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřo knedlo zelo podle Václava Friče

4.8 / 5. Počet hodnocení: 120
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5967 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 899 g
Tuky 175 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodác. My jsme pro vás našli vylepšený recept na vepřo knedlo zelo podle Václava Friče, který hravě zvládnete. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Suroviny

krkovice 1.25 g
vcelku
sůl
pepř
kmín 1 ČL
čerstvě drcený
česnek 5 stroužků
prolisovaný
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
vepřové sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na zelí
vepřové sádlo 2 PL
slanina 100 g
nakrájená na špalíčky
cibule 2 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 1 bal
kmín
drcený
krupicový cukr
sůl
ocet
mouka pšeničná hrubá 2 PL
na zaprášení
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 1 kg
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
droždí čerstvé 20 g
krupicový cukr 1 špetka
rohlíky 1 ks
nakrájený na kostičky
mléko 500 ml
vlažné

Postup

1

Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

příprava masa a zelí pro vepřo knedlo zelo

2

Připravte knedlík (viz níže) a zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut.

3

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

krájení masa pro vepřo knedlo zelo

4

Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

5

Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

dušené zelí pro vepřo knedlo zelo

6

Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.

7

NEJLEPŠÍ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

příprava houskových knedlíků

8

Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte vařit.

9

Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

uvařený knedlík

10

Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

11

JAK SERVÍROVAT

Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.

servírování vepřo knedlo zelo

12

Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.

13

Na zelí (případně přes zelí i knedlíky) posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. Dokonalé trio, co říkáte?

dokončení vepřo knedlo zelo

14

Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí. 

Související články

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Masopustní tradice, která je každoročně spojena s bohatým hodováním před zahájením půstu již klepe na dveře. Doslova masové hody jsou v tomto období připravovány již po celá staletí a lidé si tak v minulosti mohli dopřát pokrmy z masa ve...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit