Koblížky s kávovým krémem

Koblížky s kávovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné Na 16 briošek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5148 kcal
Bílkoviny 144 g
Cukr 393 g
Tuky 320 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný krém a těsto, které kyne přes noc, a tím vám ušetří spoustu času! Vše si můžete připravit den předem, pak stačí jen usmažit, naplnit a můžete podávat.

Související recepty

Suroviny

NA KOBLÍŽKY
mléko 95 ml
vlažné
krupicový cukr 30 g
droždí sušené 1 ČL
polovina 7g sáčku
mouka pšeničná hladká 340 g
sůl 0.25 ČL
vejce 2 ks
menší, prošlehaná
máslo 65 g
nakrájené, změklé
rostlinný olej
na smažení + na vymazání
moučkový cukr
na posypání
skořice
na posypání
NA KRÉM
mléko 0.5 hrnku
smetana ke šlehání 0.75 hrnku
káva zrnková 0.75 hrnku
zrna nahrubo rozdrcená
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený a semínka vyškrábnutá
žloutek 3 ks
krupicový cukr 0.25 hrnku
škrob 3 PL
kukuřičný
máslo 20 g
nakrájené
smetana ke šlehání 200 ml
ušlehaná

1 V malé misce promíchejte mléko, 1 lžíci cukru a droždí. Nechte 10–15 minut stát, aby vzešel kvásek.

2 Do větší mísy dejte mouku, sůl a zbylý cukr a promíchejte. Přidejte mléko s vzešlým droždím, vejce a vypracujte těsto (v robotu s hákem to bude trvat 3–4 minuty). Poté postupně po částech zapracovávejte máslo. Pak ještě chvíli hněťte (v robotu s hákem zhruba 8 minut), dokud těsto nebude dokonale hladké.

3 Další větší mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto, zakryjte potravinovou fólií a nechte zhruba 1 hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Potom dejte těsto do lednice a nechte kynout přes noc.

4 Na krém dejte do hrnce mléko, smetanu, kávu a vanilkový lusk i semínka. Přiveďte pod bod varu, stáhněte z plotny a nechte 15 minut stát. Potom sceďte.

5 Žloutky prošlehejte s cukrem a škrobem, postupně zašlehejte ochucené mléko, hrnec postavte na sporák a za stálého míchání zvolna vařte, dokud krém nezhoustne. Sejměte z hrnce a vmíchejte máslo, přelijte do mísy, na povrch přitiskněte potravinovou fólii a dejte chladit, nejlépe přes noc. Do vychlazeného krému vmíchejte ušlehanou smetanu.

6 Vykynuté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 7mm a vykrájejte kolečka o průměru 6cm. Dejte je na plech a nechte ještě zhruba 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobila objem.

7 V misce promíchejte cukr a skořici. V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně v něm smažte koblížky z obou stran dozlatova. Po vyjmutí je nechte krátce okapat na ubrousku, potom obalte v cukru se skořicí a nechte zcela vychladnout. Potom je rozkrojte a plňte krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Eva Lapešová

S těstem se velmi špatně pracuje, proto mi koblihy vyšly nehezké. Doporučuji snížit množství cukru, klidně o 1/3-1/2. Krém je ale vynikající.

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit