Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dukátové buchtičky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 104
Do 90 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7283 kcal
Bílkoviny 233 g
Sacharidy 546 g
Tuky 435 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušeno! Dukátové buchtičky s krémem jsou jako návrat do dětství. Není možné je nemilovat. Lze je podávat také s řidším vanilkovým pudinkem, ale věřte, že žloutkový krém má své kouzlo. Jestli s ním nemáte žádné zkušenosti, o recept i jeho přípravu se s vámi rádi podělíme.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
+ na vysypání pracovný plochy
vejce 2 ks
z poloviny citronu
olej 200 ml
+ 2 lžíce na obalení
sůl 1 špetka
Na žloutkový krém
mléko 750 ml
rum 2 PL
nemusí být

Postup

1

Droždí, lžíci cukru, čtyři lžíce mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít do pěny (kvásek).

2

Prosátou mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, vajíčkem, olejem a kváskem, přidejte zbývající mléko a vypracujte těsto.

3

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky.

4

V misce je potřete olejem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple půl hodiny kynout.

5

Pak je v troubě předehřáté na 180 stupňů upečte do červena; trvá to dvacet pět až třicet minut.

6

Mezitím uvařte krém. Svařte mléko, rozpůlený vanilkový lusk a polovinu cukru a nechte na vypnuté plotýnce čtvrt hodiny louhovat; pak přeceďte.

7

Žloutky rozmíchejte se zbytkem cukru a postupně k nim zašlehejte polovinu horkého mléka.

8

Zbytek mléka znovu zahřejte a za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs. Míchejte na mírném ohni deset minut, aby krém zhoustl jako řídký pudink. Pozor, nesmí se vařit! Dochuťte rumem.

9

Ještě teplým krémem přelijte horké buchtičky a hned podávejte.

Proč krém?

  • Vanilka vám provoní celý byt a sametově jemná chuť vás katapultuje do sedmého nebe a výš.
  • Vrátíte se k původnímu receptu – a my se s vámi klidně vsadíme, že budete nadšeni!

Proč pudink?

  • Někdy není času nazbyt, a pak se rychlá a plnohodnotná alternativa žloutkového krému víc než hodí.
  • Uděláte radost chuťové paměti, která občas zatouží po jídle, jež dávno znáte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

05.03.2008 20:44
Dneska jsem buchtičky pekla a konstatuju, že zatím všichni přežíváme... Jestli ono to nebude tím, že salmonela se nedrží uvnitř vajíčka, ale na skořápkách a hodně vzorným umytím vajíček se jich nezbavíte sice na 100%, ale aspoň trochu jo....
07.11.2007 08:03
Recept se nachází v č.5/07, str. 24
07.11.2007 13:58
Doporucuji do hotoveho variciho kremu lehce vmichat snih ze 2 bilku a jenom zavarit, teprve pote ochutit rumem. Je to lahodne.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...