Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2141 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 199 g
Tuky 109 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citujeme z originálu: Priam divotvorná polievka, ktorá dodá veľa energie! Deň vopred pripravená získá aj kopu chuti naviac.

Suroviny

uzené maso 250 g
zelí kysané 300 g
švestky 50 g
sušené
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
bobkový list 2 ks
paprika sladká 1 ČL
osmahnutá na másle
klobása 1 ks
papriková
smetana ke šlehání 150 ml
s 1 lžící hladké mouky
sůl
pepř

Postup

1

Uzené maso dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu.

2

Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

3

Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem.

Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Anonym

Namísto uzeného použijte kosti (uzená žebra, hovězí kosti atp. - zbytky masa z kostí pak oberte a vhoďte do polévky). V receptu chybí sušené houby, nejlépe hřiby, předem namočit, vodu vylít, nedat do polévky. Moje slovenská babička by se také zhrozila kvůli smetaně, ta podle mě do této polévky vůbec nepatří. A jedna rada z praxe - na závěr trochu přislaďte a hodně přikyselte (citrónem, ocet nedoporučuji...)

Anonym

Ještě jsem zapomněl - spolu se zelím přidejte dvě až tři celé oloupané brambory. Natáhnou do sebe všechny chutě z polévky a jsou úžasné.

Anonym

A klobásu vařte celou a nakrájejte ji až před podáváním, jinak je vysušená a tvrdá. A s připomínkami už končím...

Anonym

Pravdou je, že do kapustnice hríby (houby) skutočne patria, pretože sú jednou zo základných ingrediencií slovenskej kapustovej polievky - Kapustnice!Na Slovensku sa však určite nikto nezhrozí nad pridanou smotanou.Každý kraj robí totiž trochu inú kapustnicu a v tom našom sa pridáva aj smotana.Pre zaujímavosť môžem spomenúť, že v oblasti Kysúc sa napríklad robí polievka veľmi diétna (bez klobásky), ale s väčším počtom húb. Ńiekde sa pridáva aj pokrájané jabĺčko a inde sa zas nepridáva už spomenutá smotana. V pravoslávnych oblastiach východného Slovenska sa zase kapustnica nevarí, ale sa tam pripravuje tzv. máčanka, no to už je úplne iný recept! Z vlastnej praxe by som zas doporučovala najprv polievku ochutnať, pretože niekedy býva nakladená kapusta naozaj značne kyslá a polievku tak netreba dodatočne veľmi dochucovať octom.

Anonym

Prosím, je-li možno zaslat recept na máčanku, o které jste se zmínila.Děkuji.Mirek

Anonym

Také bych moc ráda poprosila Andrejku o recept na máčanku. Předem mocinky děkuju.

Anonym

Vůbec si neumím představit kapustnici jinak, než z uzeného kolena (kolen) a nožiček. A z hovězích kostí??? to slyším poprvé a i moji známí ze slovenska to slyšeli poprvé a nevěřícně kroutili hlavami... Za chvíli někdo napíše, že lze použít uzenou makrelu....

Obchod Apetit