5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3448 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 87 g
Tuky 301 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takovouhle česnečku jste zaručeně ještě nejedli!

Suroviny

mandle 250 g
loupané
toustový chléb 75 g
starší, namočený ve vodě
česnek 3 stroužky
jemně nasekaný
olivový olej 3 PL
sherry ocet 3 PL
nebo balsamico
sůl
pepř
bazalkové pesto PL
Na krutony
máslo 150 g
česnek 2 stroužky
posekaný
bylinky hrst
sekané (petrželka, bazalka)
chleba plátky
K podávání
hroznové víno 150 g
bílé

1 Mandle dejte do mixéru, jemně pomelte a seškrábněte. Přilijte pět lžic ledové vody (celkem jí budete potřebovat 750 ml) a dál mixujte. Z chleba vymačkejte přebytečnou vodu a přihoďte do mixéru spolu s česnekem. Přidejte olivový olej a zbylou ledovou vodu. Mixujte, až vznikne smetanově hladká směs. V míse ji pak dochuťte octem, solí a pepřem.

2 Polévku alespoň hodinu chlaďte. Pak ji ještě ochutnejte a případně podle potřeby dochuťte.

3 Připravte krutony: rozehřejte máslo, promíchejte je s česnekem i bylinkami a namočte v něm kostičky chleba. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a opečte; trvá to asi deset minut. Polévku podávejte v miskách s kuličkami vína a krutonky z chleba, ozdobenou trochou pesta.

Pečený česnek
Palici v alobalu přidejte na zhruba hodinu do trouby (třeba k masu) nebo upečte na grilu. Pak stroužky jen naložte do oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

Anonym

A co s těmi mandlemi? Předpokládám že se pak přidají k tomu rozmixovanému chlebu?

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit