Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si s námi sladký návrat do dětství... Bramborové škubánky jsou jako pohladení od babičky. Připravte si je podle našeho receptu a užívejte si sladké chvíle. 

Suroviny

varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
(ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci)
máslo 250 g
lze nahradit sádlem
vhodný na strouhání
mák mletý 100 g

Postup

1

DEJTE VAŘIT BRAMBORY
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.

škubánky - příprava brambor

2

ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.

3

PAŘENÍ POVOLENO!
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklop­te a nechte "škubánkový základ" dvacet minut propařit.

škubánky - rozmačání brambor

4

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

5

ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

příprava škubánkůservírování škubánků

6

HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku.

7

Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

8

PO LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

20.05.2009 10:31
já mám nejradši škubánky druhý den, kdy se z nich vytvaruje placka, která se opeče na pánvi a osolí. mňam:)
08.05.2008 11:49
Prosím dejte si pozor na paření mouky. Už při čtení receptu mne zaujala doba páření - dvacet minut! Nedělejte to, protože předpokládám, že drtivá většina vaří v normálním nádobí a ne v nádobí se super nepřilnavým povrchem. Je totiž nepravděpodobné, že při snížení tekutiny na vaření o polovinu a pak ještě dvacet minut po dvacet minut zahřívat - pařit, tak si koledujete o problém v podobě připálených brambor. Doporučuji klasicky - vodu slít stejně jako v receptu jen s tím rozdílem, že opětovně přivedete k varu a odstavíte. Těch dvacet minut dodržte, mouka pak ztrácí svou syrovou pachutˇ. To zahřátí můžete klidně zopakovat, ale nikdy ne souvisle dvacet minut, protože pak o škubánky přijdete a to vás pak odradí na velmi dlouho od tak dobrého pokrmu, jakým škubánky určitě jsou! Přeji Všem dobrou chutˇ.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč