4.8 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3388 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 390 g
Tuky 115 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostré a průrazné rizoto patří k nejoblíbenějším africkým jídlům a je známé jako ,rýže Jolloff‘. Jeho kořeněný základ se hodí i do polévek a omáček.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 8 ks
pokrájené
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
na plátky
rajčatové pyré 3 PL
bujon kuřecí 1 kostka
rýže basmati 400 g
paprika 1 ks
červená, pokrájená
paprika 1 ks
žlutá, pokrájená
100 g
okra nebo zelené fazolky
koriandr 1 svazek
čerstvý, nasekaný
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Na kořeněný základ
česnek 2 stroužky
rajčata 800 g
loupaná, konzerva
zázvor (čerstvý)
malý, čerstvý
chilli paprička 1 ks
bez semínek

1 Kuřecí kousky osolte a opepřete. Opečte na dvou lžících oleje v hluboké pánvi, asi pět minut. Vyjměte z pánve.

2 Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.

3 K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.

4 Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.

5 Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Komentáře

Miroslava Hemmerova

Recept jsem ještě nezkoušela, jen si ho teď přečetla, ale zaráží mě doba vaření- rýži basmati podle mých zkušeností obvykle stačí 15 min.,aby změkla, tady je celková doba vaření rýže třicet minut, nebude poté úplně rozvařená? Ráda bych tohle africké rizoto zkusila...ale mám trochu obavy, zda nebude z rýže kaše.

Anonym

Dobrý den,
včera jsem uvařil jídlo k večeři, dle receptu - rýže byla již hodně změklá. Myslím že 15 - 20 minut by ji stačilo.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit