0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5096 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 288 g
Tuky 320 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé zelí je plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Přivřete oči nad tepelnou úpravou a dejte si zelné listy plněné mletým masem. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu skvěle.

Suroviny

máslo 1 PL
máslo
na vymazání pekáče
zelí bílé 1 ks
hlávka
cibule 1 ks
najemno
česnek 8 stroužek
najemno
kmín 2 ČL
bobkový list 2 ks
paprika mletá pálivá 2 ČL
rozinky 50 g
citronová kůra
z půlky biocitronu
rýže dlouhozrnná 40 g
uvařená, vychladlá
hovězí maso mleté 200 g
libové
vepřové maso mleté 200 g
papriková
rajčatová passata - pyré 500 g
víno bílé 150 ml
sůl mořská
pepř
zakysaná smetana

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte.

2

Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

3

Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit).

4

Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

5

Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

6

Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

7

Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

Zuzana Jindrová

Výborný ! Akorát jsem před dokončením přidala strouhaný sýr (eidam + parmezán ) a vynechala rozinky (nemám je ráda ).
Doporučuji vyzkoušet :)

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč