Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem
Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborovo-zelné střapatky s uzeným pstruhem

5/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2231 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 164 g
Tuky 139 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Miluju nápadité jednohubky, kanapky, zkrátka finger food. Na večírcích je uzobávám celý večer s pocitem, že jsem vlastně nic nesnědla,“ prozrazuje redaktorka Katka.

Suroviny

kmín 2 ČL
celý
zelí kysané 150 g
okapané, pokrájené
kopr svazek
nasekaný, (část ponechaná na ozdobu)
nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 2 ks
navíc (viz Něco navíc)
na opékání
lze nahradit hustou zakysanou smetanou
pstruh uzený 1 filet
bez kůže, na kousky
řeřicha
sakura na ozdobu
na pokapání

Postup

1

Ve středním hrnci rozehřejte máslo, přidejte kmín a asi 30 vteřin opékejte, dokud se kmín nerozvoní. Pak přidejte zelí, opékejte a míchejte další 4 minuty; ze zelí by se měl odpařit zbytek tekutiny a mělo by zůstat takřka suché. Pak odstavte z ohně, vmíchejte kopr (kromě toho na ozdobu) a nechte vychladnout.

2

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody pak vhoďte nastrouhané brambory, vařte 1 minutu, slijte a nechte důkladně okapat. Přidejte je k zelí a zamíchejte. Osolte, opepřete
a nechte vychladnout. Pokud používáte vejce, důkladně je vmíchejte do vychladlé směsi (viz Něco navíc).

3

Rozehřejte pánev s těžkým dnem a silikonovou mašlovačkou na ní rozetřete trochu sádla. Naberte postupně 2 lžíce bramborovo-zelné směsi a dejte do pánve, lžící rozetřete na placičku o průměru asi 5cm a síle asi 1cm. Opékejte 6–7 minut dozlatova, během opékání placičky jednou otočte. Postupujte po dávkách, je-li třeba, pánev vytřete papírovou utěrkou a znovu potřete sádlem. Po první dávce snižte teplotu plamene na střední a postupně takto opečte z obou stran všechny placičky.

4

Hotové placičky přemístěte na servírovací talíř, na každou kápněte trošku crème fraîche nebo zakysané smetany, přidejte kousek uzeného pstruha, snítku kopru a pár klíčků řeřichy. Zakápněte citronem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Původní recept je opravdu bez vajec. Výsledkem by měla být tenká vrstva těsta, jejímž osmažením vznikne spíše křupinka nežli placička. Nicméně opékání a obracení není zrovna jednoduché a vyžaduje opravdu nepřilnavou pánev, trpělivost a dostatek sádla. Práci si velmi usnadníte, pokud do těsta přidáte alespoň 2 vejce. S těstem se pak bude mnohem lépe pracovat a bude se snáze obracet.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Komentáře

23.02.2019 12:08

Ahoj! Střapatce mi vůbec nedržely pohromadě, nezapomněli jste v receptu alespoň vejce? Byly opravdu výborné, na oslavě všechny nadchly, ale upéct se daly až po tom, co jsem přidala 2 vajíčka aspoň. Děkuji za odpověď :)

25.02.2019 15:52

Dobrý den, Martino, moc děkujeme za poznámku a hlavně skvělé vyřešení! Ověřili jsme recept u jeho autorky a těsto je skutečně bez vajec. Směs rozetřená na pánev by měla být tenká (žádná vyšší placička, která se při obracení rozpadá, ale spíš taková křupinka). Nicméně je ale fakt, že vzhledem k tomu, že se jedná o brambory a zelí, udělat tenkou vrstvičku není úplně snadné. A mnoho lidí si stejně potrpí spíše na silnější placičku, a proto do receptu vejce přidáme a do postupu upřesníme :-).

S pozdravem, redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...