Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (41)
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1166 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 129 g
Tuky 36 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Suroviny

čočka červená 150 g
půlená, propláchnutá
100 g
mungo fazolky
chilli paprička 1 ks
zelená, bez semen, najemno
chilli paprička 4 ks
červená, na sucho opečené
koriandr 1 hrst
listy, najemno
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, velmi najemno
česnek 1 stroužek
velký, najemno
1 ks
rajčata z konzervy soudkovité s 1 lžíci šťávy
zázvor (čerstvý) 1 ČL
čerstvý, najemno
garam masala 1 ČL
arabský chléb
nasucho opečený, k podávání

1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit