Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se zahřát na podzim? Připravte si dokonalý domácí likér

Jak se zahřát na podzim? Připravte si dokonalý domácí likér
sdílet:

Zatímco v létě si rádi dopřejeme lehký osvěžující drink, na podzim to chce něco silnějšího na zahřátí. Připravte si lahodný domácí likér, který potěší chuťové smysly, zahřeje a když ho hezky zabalíte, poslouží i jako milý dárek.

Může se zdát, že vyrobit likér není hračka, ale opak je pravdou. Na přípravě poctivého domácího likéru není vůbec nic složitého. Vystačíte si s pár základními surovinami a několika minutami času k tomu. 

Suroviny na přípravu likéru

  • lihovinu – ve většině případů rum, brandy, vodka
  • smetanu
  • kondenzované mléko
  • cukr
  • Vanilkový lusk, kokos, skořici, kávu nebo třeba čokoládu

Tradiční vaječný

Vaječný likér, vaječný koňak nebo lidově vaječňák je léty ověřená klasika oblíbená především v adventním období. A když říkáme léty ověřená, rozhodně nepřeháníme. Vyrábí se totiž už od středověku.

Tehdy se v Anglii pil obdobný nápoj připravovaný z vína nebo piva, smetany, cukru, vajec a chleba. Připravte si poctivý vaječný likér ze žloutků, kondenzovaného mléka, vanilkového lusku, brandy a cukru podle našeho receptu.

I když zvládnete vaječný likér připravit do půl hodinky, máme pro vás ještě rychlejší variantu. Expresní vaječný koňak je hotový, jak se říká, „než bys řekl švec“. Veškeré suroviny stačí pouze dobře promixovat, a je hotovo.

Chcete-li trochu experimentovat, vyzkoušejte benátský vaječný likér, do kterého se kromě brandy přidává také italské dezertní víno marsala.

Sladký karamelový

Máte rádi chuť karamelu? Pak by vám neměl uniknout recept na náš karamelový likér. Spojení zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, smetany, kávy, vanilky a brandy nemůže dopadnout jinak než famózně. Nejlépe si likér vychutnáte na ledu nebo s ním přelijte kopeček zmrzliny.

Exotický kokosový

Pekli jste a zbyl vám strouhaný kokos? Využijte ho na přípravu likéru, který je kokosové chuti doslova plný. Potřebovat budete kokosové mléko, kokosový krém, strouhaný kokos, cukr a rum. 

Voňavý čokoládový

Kombinace čokolády a skořice funguje skvěle a jinak tomu není ani v našem čokoládovém likéru, který je skořicí ovoněný. Používejte vždy kvalitní tmavou čokoládu. Máte-li raději bílou čokoládu, připravte si likér z ní, jen nahraďte skořici vanilkovým luskem.

Zázvorový na nachlazení

Na chladné podzimní a zimní období si připravte léčivý zázvorový likér ze zázvoru, citronu, medu a vodky. Nejen že dobře chutná, ale působí také jako prevence proti nachlazení.

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín