Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Správný šmrnc pro vaše cukroví: Čím promazat a slepit kousky, aby byly originální a lahodné

Slepované cukroví
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Krátce před Vánocemi se kuchyně plní vůní nejrůznějších druhů cukroví. Pokud nenecháváte přípravy na poslední chvíli, máte už nejspíš z velké části napečeno. Zbývá poslední krok: vybrat, čím kousky promazat a dodat jim jedinečnou chuť. Máme pro vás pár tipů, jak a čím cukroví zvláčnět.

Vánoční svátky bez cukroví si málokdo dovede ani představit. Pokud máte rádi na výběr z mnoha druhů cukrůví, zkuste některé suché kousky naplnit, promazat nebo polít polevou. Můžete vsadit na klasické náplně nebo vyzkoušet méně obvyklé krémy Čím cukroví promazat, abyste měli jistotu, že nešlápnete vedle?

Marmeláda, pomazánka… nebo džem?

Tradičnímu lineckému dodá správný džem správnou chuť. Pokud váháte, čím ho promazat, pak věřte, že možností je několik. Nejlíp se bude hodit džem nebo marmeláda. Klasické linecké ladí s rybízovým, malinovým, borůvkovým nebo meruňkovým džemem, nový švih lineckému dodá pomerančová marmeláda. Kvalita promazání je zásadní.

  • Podle platné evropské legislativy se opravdová marmeláda vyrábí výhradě z citrusových plodů (grepy, pomeranče apod.) a může obsahovat malé kousky kůry.
  • Jako džemy se smějí označovat pouze výrobky, které obsahují aspoň 35 % ovoce. "Výběrové" nebo "extra" džemy pak musí obsahovat aspoň 45 % ovoce. tato podmínka se u různých druhů může trochu lišit, platí však pro většinu. Nejjednodušší je proto v regálech hledat na sklenici slovo džem nebo extra džem či výběrový džem.
  • Výrobky, které mají buď méně ovoce než džem, nebo méně cukru než džem, nesou označení pomazánky. Legislativa ale takovým produktům nestanovuje žádné požadavky na kvalitu. To nutně neznamená, že jsou pomazánky špatné, mohou být totiž daleko ovocnější. Cukr však od určitého množství plní v džemech konzervační funkci a tu proto u vysokoovocných pomazánek pak musí zajistit chemie. 
  • Stojí za zmínku, že džem se vyrábí takřka pouze z ovoce a cukru, chemické konzervanty ani barviva v džemech nemají místo. Jejich použití není povoleno. Najít v nich však můžete kyselinu citronovou, která se přidává jako antioxidační činidlo kvůli barvě, případně pektin

Použití pomerančové marmelády je skvělý způsob jak cukroví trochu odlišit. Použijte ji na běžné linecké nebo vyzkoušejte voňavé máslové sušenky, případně ji použijte do sacher cukroví. Pokud dáváte přednost osvědčené klasice, sáhněte při promazávání po meruňkovém, jahodovém nebo rybízovém džemu.  

Čokolády není nikdy dost

Čokoláda při pečení nezklame, je ale potřeba dodržet několik zásad. Předně, čokoládovou polevu připravujeme z čokolády. Zní to trochu banálně, ale na trhu jsou polotovary, které se jako čokoládové polevy "tváří", ale ve skutečnosti s čokoládou mají společnou pouze barvu. Pokud nenajdete na obalu slovo čokoláda nebo čokoládové, pak jde o tukové polevy obarvené kakaem.

  • Kvalita čokolády se měří podílem kakaa. Čím více kakaa, tím cennější. Zároveň ale platí, že čím víc kakaa, tím méně sladká čokoláda je. Pokud tedy patříte k milovníkům mléčné nebo bílé, klidně kupte takovou, kterou máte rádi. Použijte buď tu určenou na vaření nebo obyčejnou tabulku čisté čokolády, jen si raději přečtěte její složení – aby neobsahovala například ještě arašídovou moučku nebo nějakou další přísadu. 

Na přípravu polevy nechte čokoládu rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Abyste udrželi čokoládu krásně vláčnou, můžete ji postavit do misky se studenou vodou a promíchávat, tím čokoládu temperujte. Zajistíte tím polevě lesk a to správné křupnutí. Čokoládu pak můžete v závislosti na tom, jak řídkou ji připravíte, použít k namáčení, promazání, pocákání nebo polití. Z každého cukroví tak uděláte nový druh. 

Netradiční krémy 

Velké oblibě se těší máslové krémy, které můžete obměňovat a kombinovat s mnoha druhy cukroví. Do máslového krému se skvěle hodí káva, čokoláda, vanilka, oříšky nebo griliáš či ovocné redukce. Jako základ však můžete použít také tvaroh, mascarpone nebo žervé. 

Mějte na paměti, že krémové cukroví by se mělo chystat na poslední chvíli, udržovat v chladu a servírovat postupně. 

A pokud vaše děti nedají dopustit na lískooříškové krémy, můžete jim udělat radost a některé kousky cukroví promazat třeba Nutellou nebo jinou pomazánkou

Zdroje informací: časopis Apetit, dTest, Vyhláška č. 397/2021 Sb.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín