0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro jídlo týdne: Budapešťská pomazánka

Pagáče & liptovská pomazánka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dnes pro vás máme pozvánku do mléčného baru. Budapešťská pomazánka patřila v jeho nabídce ke stálicím od 50. let minulého století. Recept na ni je jednoduchý a stačí do něj jen pár surovin, které nejspíš máte doma. Paprikovou pomazánku si zamilují i děti.

Mléčné bary se v rozrůstaly v poválečném období a navazujících letech, aby obyvatelstvu nabídly rychlá výživná jídla z mléka plná vápníku. Z mnohých z nich se později staly lahůdky, které z jídelníčků nezmizely dodnes. Patří k nim i budapešťská pomazánka z tvarohu, másla, cibule a papriky

Pod názvem budapešťský krém ji uvádí normovací receptury z 60. let pro mléčné nápoje a jídla. Složení pomazánky je podle nich opravdu minimalistické.

  • Jako základní surovina zde figuruje měkký tvaroh. Zajímavostí postupu je, že se doporučovalo tvaroh nejprve prolisovat, aby získal jemnější konzistenci.
  • Poté se šlehá s máslem a mlékem. Hotový krém se dochutí solí, pokrájenými nakládanými červenými paprikami a cibulí.
  • Další zajímavostí přípravy je, že cibule se nekrájí na drobné kostičky, ale nahrubo strouhá .
  • Při přípravě z dnešních surovin doporučujeme držet se měkkého tvarohu, který se prodává v alobalovém obalu. Tvarohy ve vaničce příliš řídké, proto je lepší nejdřív zbavit tvaroh vody vykapáním například přes plátěnou utěrku.

Kuchařky z 60. let doporučují pomazánku podávat s čerstvým chlebem. V modernější verzi ji použijte jako základ pro chlebíčky a jednohubky. Pomazánka je hustá, výborně se hodí do obložených chlebů i plněných housek a baget, protože z pečiva nevytéká ani ho nerozmáčí. "Budapešť" můžete podávat i jako dip spolu s miskou crudités (nakrájených kousků křupavé zeleniny, jako jsou mrkev, řapíkatý celer, okurka, paprika a další).

 

Sladká mletá, nebo nakládaná paprika?

Možná si říkáte, že je v předchozím receptu chyba. Kde je sušená mletá paprika? Opravdu v něm nechybí. Podle norem z 60. let do budapešťského krému patřily pouze nakládané kapie, mletá paprika se přidávala do liptovské pomazánky. Nicméně i socialistické receptury se postupem času měnily, jak se měnila dostupnost surovin i technologie, a tak v normovací kuchařce z 80. let už v budapešťském krému mletou papriku najdete

Maďarský körözött a liptovská pomazánka

Budapešťský krém vychází z tradiční brynzové pomazánky, kterou pod názvem körözött připravují v Maďarsku. Původně byla oblíbenou pochoutkou pastevců a chovatelů. Ti jedli brynzu tak často, že se jim v čisté variantě omrzela a začali ji ochucovat paprikou, cibulí a ředit zakysanou smetanou.

Liptovskou pomazánku z brynzy a papriky údajně poprvé namíchali na slovneském Liptově. Körözött a liptovská pomazánka se sobě chuťově blíží, někdy jsou recepty dokonce totožné. 

 

  • Maďarský název körözött odkazuje na smíchání všech ingrediencí. Tato verze pomazánky obsahuje kromě brynzy také menší množství zakysané smetany a másla, dále cibuli, mletou sladkou papriku a mletý kmín.  
  • Pomazánka körözött má mnoho různých variant, v některých se do ní přidávají kapary, hořčice nebo dokonce pivo.
  • Přestože původně patřila k potravě pastevců, dnes patří k typickým maďarským pochoutkám. 

Zdroje informací: časopis Apetit, Česká kuchařka (Juliana A. Fialová)

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč