O tom, že Kateřina Veliká byla nejdéle vládnoucí panovnicí v Rusku osmnáctého století, která se zasadila o rozvoj a rozšiřování této východní velmoci, jistě máte tušení. Víte ale, že jedla poměrně skromně a její nejoblíbenější polévkou byla ruská zelňačka šci? Na čem si ještě pochutnávala a co připravovala svým hostům?
Kateřina Veliká měla ráda pořádek. I v jídelníčku.
Ruská panovnice byla velmi pořádkumilovná, disciplinovaná a chtěla, aby bylo všechno perfektní. Na svém stole měla rozmanité pokrmy, propracované do nejmenšího detailu.
- I harmonogram jídelníčku měla stanovený takřka na minuty. Vstávala v šest ráno a den začínala mandlovou brioškou, kterou zapila dvěma šálky velmi silné kávy se smetanou.
- Zbylou kávovou sedlinu pak nechávala služebnictvu – to ji znovu přelilo vroucí vodou a získalo několik šálků nové kávy.
- Oběd začínal vždy jednu hodinu po poledni, zahrnoval tři až čtyři chody, ke kterým byla podávána čistá voda nebo Kateřinin oblíbený zdravý nápoj – ve sklenici rozmačkané kuličky černého rybízu, zalité perlivou vodou.
- Kateřina moc neholdovala alkoholu – na radu lékaře si dávala jen malou skleničku Madeiry, sladkého fortifikovaného vína z Portugalska.
- Ve večerních hodinách císařovna jedla velmi střídmě. Dávala si pouze dvě jablka nebo vodu s ledem a šťávou z bobulovitého ovoce. Proč tak malá večeře? Věřila, že ji malé jídlo na konci dne ochrání před bolestmi hlavy.
Dvořanům dopřávala bohaté hostiny
Pro Kateřinu bylo jídlo velmi důležité, zejména ze společenských důvodů. Kuchařům nařizovala, aby chystali oblíbená jídla vážených hostů. Dokonce měla zvláštního dvořana, který měl za úkol zjišťovat gastronomické preference návštěv.
- Ačkoli její běžný jídelníček byl zdravý a poměrně skromný, během společenských banketů pravidelně zajišťovala, aby hosté nestrádali a zahrnovala je mnoha luxusními a bohatými pokrmy.
- Nechyběly bliny a ústřice.
- Následovaly polévky, které mají v ruské kuchyni své nezastupitelné místo. Ale kromě těch tradičních se na císařském stole objevila i taková rarita, jako je rybí polévka z humřího vývaru, s masem z jesetera a šampaňským.
- Mezi hlavní jídla, která se mohla na císařských stolech objevovat, patří třeba kyjevský kotlet, což jsou smažené kuřecí řízky plněné česnekem, bylinkami, máslem.
- Císařovniným oblíbeným hlavním chodem pak bylo pravděpodobně hovězí maso s kyselou okurkou v těstíčku, které se lehce podobá známému pokrmu Wellington, a také řízky z mleté zvěřiny.
- Co se týče dezertů, tradiční ruskou cukrovinkou, na které si pochutnávali mnozí carové a pravděpodobně i Kateřina, je Pastila. Co si pod tím názvem představit? Tahle sladkost se v dávných dobách vyráběla ze směsi našlehaného jablečného pyré a medu, která se nechala dlouho sušit v peci. Později se med nahradil cukrem a přidaly se vaječné bílky, čímž vznikla cukrovinka podobná marshmallows.
Láska k ruské kuchyni
Kateřina sice ráda svým hostů nabízela nejrůznější delikatesy zahraniční kuchyně, ale sama měla nejradši ruskou klasiku. Důkazem je například historka o návštěvě jejího přítele, ruského vědce a spisovatele Michaila Lomonosova.
- Císařovna se s ním chtěla usmířit po hádce a zavítala k němu zrovna v době večeře. Svůj úmysl však předem neohlásila a Lomonosov měl připravené pouze šči – ruskou polévku z čerstvého nebo kysaného zelí, která tradičně obsahovala ještě hovězí (nebo rybí) maso, mrkev a petržel.
- Spisovatel se obával, že toto jídlo nebude císařovně po chuti, ale opak byl pravdou. Kateřina prohlásila, že taková ruská jídla miluje!
Zdroje informací: Love Food, Curiosity Stream (Eat Like Catherine The Great), RestExpert, Mundo